Kényszerértékesítés több mint 3000 lakásra

2012.05.22. 22:10

3 185 hitelfedezetként szolgáló lakóingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre a pénzintézetek a második negyedévben – derül ki a A PSZÁF honlapján ismertetett statisztikákból. A második negyedévben 107 302 darab jelzáloggal terhelt lakóingatlan esetében állt fenn több mint 90 napos fizetési késedelem, ezekből 3 185 lakóingatlan kerül kényszerértékesítésre – valamivel kevesebb, mint amennyire a három százalékos kvóta alapján lehetőség lenne.

A devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló törvény alapján a kvóta 2011-ben az utolsó negyedévben az érintett lakásállomány két százaléka volt, 2012-ben pedig negyedévenként három százalék.

Jövőre a kvóta a lakásállomány négy százaléka, 2014-ben pedig öt százaléka lesz. A követelésérvényesítés csak 2015 januárjától működik újból korlátozás nélkül. A kényszerértékesítési kvótára vonatkozó szabály 2011. október 1-jei hatálybalépése óta összesen 8 067 ingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre.

A 30 millió forintot meg nem haladó értékű ingatlanokra vonatkozó kvótára azért volt szükség, hogy a lakáshitelek fedezetéül szolgáló ingatlanok ne egy időben kerüljenek piacra. A legtöbb kényszerértékesítésre kijelölt ingatlan (356) Budapesten, illetve Pest megyében (457) található, a legkevesebb pedig Tolna (59), illetve Vas megyében (76).

A kényszerértékesítésre kijelölt ingatlanok egy részét a Nemzeti Eszközkezelő (NET) vásárolja meg, és így az adós bérlőként benne maradhat, más részüket pedig a bankok vagy követeléskezelőknek adják el, vagy maguk próbálják értékesíteni. A NET programjába azok az ingatlanok kerülhetnek be, amiknél az ingatlanra, a hitelszerződésre, valamint a szociális rászorultságra vonatkozó összes törvényi feltétel teljesül, és az adásvételhez a hitelező hozzájárul. A kormány és a bankszövetség tavaly decemberi megállapodásának értelmében az idén 8.000 ingatlant vásárol meg az eszközkezelő.