200 milliárd eurót mozgathat meg az EIB tőkeemelése

2012.06.03. 22:29
Az Európai Beruházási Bank (EIB) feltőkésítésével csaknem 200 milliárd euró mozgatható meg a gazdasági növekedés beindítását szolgáló projektek finanszírozására az intézmény vezetőjének hétvégi nyilatkozatai szerint.

Werner Hoyer, az EIB elnöke úgy véli, ha az EIB tulajdonosai – vagyis az Európai Unió tagországai – az utóbbi időszakban felmerült javaslat szerint tízmilliárd euróval megemelik a bank saját tőkéjét, akkor az intézmény saját forrásból évi hatvanmilliárd eurót tud hitelezni. Azok a projektek, amelyekhez az EIB forrást biztosít, további befektetők számára is vonzóvá válhatnak, így összesen nagyjából 180 milliárd eurót lehetne megmozgatni.

A tőkeemelést mindenekelőtt Francois Hollande francia elnök szorgalmazza, aki az adósságcsökkentést és költségvetési fegyelmet előíró fiskális paktum mellé egy növekedésösztönző intézkedésekből álló csomagot kíván helyezni. A többség támogatja, Nagy-Britannia és Svédország elutasítja az elképzelést.

Hoyer óvott a túlzott várakozásoktól. Hangsúlyozta, hogy az EIB feltőkésítése nem csodafegyver, a projektfinanszírozás gazdaságélénkítő hatása nem azonnal, hanem több éves távlatban jelentkezik, és csak a válság megoldását célzó többi erőfeszítéssel együtt, azokat kiegészítve működhet. Hoyer azt tévedésnek tartja, hogy a forrásokat kizárólag az euróövezet válságállamainak támogatására lehetne fordítani.

Bár az EIB nagy figyelmet fordítana a válság által leginkább sújtott országokra, nem az a küldetése, hogy megmentse az euróövezet bajba került tagjait. A korábbi német külügyminisztérium államminiszter szerint ezt nem is engednék az euróövezeten kívüli uniós tagországok, és az övezeten belül sem támogatná mindenki.