Jövőre állhatunk fel az uniós szégyenpadról

2012.06.05. 18:38

Magyarország várhatóan jövő év tavaszán kerülhet ki az Európai Unió túlzottdeficit-eljárása alól - mondta Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője kedden, az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának ülésén.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára elmondta: "technikailag" Magyarország már az idén teljesíti azokat a feltételeket, amelyek alapján kikerülhetne az uniós eljárás alól, de az uniós előírások szerint egy lezárt év kell az értékeléshez. A folyamatot segíti, hogy a jövő évi költségvetés sarokszámait várhatóan még a nyári szünet előtt elfogadja a parlament - mondta az államtitkár.

Februárban derült ki, hogy az Európai Bizottság azt javasolja, hogy fagyasszanak be 495 184 000 euró Magyarországnak szánt kohéziós pénzt. A döntést, amit maga a bizottság is példátlannak nevezett, azért hozták meg az indoklás szerint, mert a magyar kormány nem tudta garantálni, hogy „költségvetése tartósan és fenntartható módon az EB által megkövetelt 3 százalékos GDP arányos hiánytartományon belül marad”.

A fenyegetést végül március közepén váltották be, amikor az uniós pénzügyminiszterekjóváhagyták a befagyasztást. A testület azonban már akkor jelezte: ha a magyar kormány megteszi a szükséges kiigazító lépéseket, az intézkedést már idén júniusban haladéktalanul hatályon kívül helyezik.

A kormány nem sokkal később költségvetési kiigazító csomagot jelentette be. A konvergencia-programba csomagolt Széll Kálmán-terv 2.0 idén 150 milliárdos, jövőre 450 milliárdos kiigazítást vázolt fel.

Ezt követpen, május végén a kohéziós alapok egy részének felfüggesztéséről szóló tanácsi döntés visszavonását javasolta az Európai Bizottság. A deficiteljárás megszüntetését egyelőre nem kezdeményezte Brüsszel, arra még fél évet várni kell.