Matolcsy magyar tündérmeséről beszélt a CNN-en

2012.06.08. 01:02 Módosítva: 2012.06.08. 07:48
Az idei év még kockázatos, de jövőre beindul a robusztus növekedés, a válságnak pedig vége. Matolcsy György interjút adott a CNN-nek.

„A válságnak vége" – jelentette ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a CNN-en, Richard Quest műsorvezetőnek adott interjújában. Matolcsy a beszédeiben és írásaiban jellemző magabiztossággal beszélt arról, Magyarország számos nem hagyományos eszközt vetett be a gazdaságpolitikában, többek között a bankadót, amit nálunk vezettek be először az EU-ban.

Mostanra azonban elkészült a konvergenciaprogram, ennek elfogadása pedig azt jelenti, a fiskális helyzet stabil, a válságnak vége.

Robusztus növekedés

Quest ezzel a gazdasági adatokat állította szembe, melyek szerint 2012 első negyedévében a magyar teljesítmény az EU legrosszabbjai közé tartozott. Ezt Matolcsy is elismerte, szerinte azonban ez csak átmeneti időszak és csak az idei év "kockázatos" egy kicsit, mert jövőre már beindul a robusztus növekedés. A miniszter szerint az ország rákényszerült a "kreatív" módszerek alkalmazására.

Richard Quest arról is kérdezte, mit gondol azokról a véleményekről, melyek szerint a gazdaságpolitika a csőd felé viszi az országot. "Nonszensz" - mondta Matolcsy, aki szerint egy éven belül a magyar tündérmese, illetve a magyar példa sikertörténet lesz.

De akkor mi ez a lassú növekedés, miért növekszik a munkanélküliség, miért csak rendkívüli intézkedésekkel tudja Magyarország leszorítani a hiányt, érdeklődött Quest. Matolcsy ezzel kapcsolatban is azt mondta, átmeneti időszakban vagyunk, egyébként is "minden érmének két oldala van", csökken az államadósság, fenntartható a hiány és több az új munkahely.

Az új központ szívében

A Nemzeti Bank száz százalékban független, mondta Matolcsy, amivel Quest szerint sokan nem értenek egyet. A miniszter szerint viszont egyértelmű garanciát jelent, hogy a függetlenségéről szóló törvényt június végéig elfogadja a parlament.

Arra a kérdésre, hogy látja Magyarország jövőjét, a miniszter azt válaszolta, az EU-n belül Kelet-Európa üzleti központ lesz, Magyarország pedig ennek szívében van.