Uniós segítséget kér Spanyolország

2012.06.09. 21:50
Akár százmilliárd eurót is kaphat Spanyolország a bankrendszer konszolidálására. Az IMF szerint legalább 40 milliárd euróra lenne legalább szükség, úgy néz ki, hogy ezt a pénzt az Unió adja majd, az IMF ezúttal nem járul hozzá a mentőcsomaghoz.

Pénzügyi támogatásért folyamodik Spanyolország az euróövezeti országokhoz, hogy konszolidálni tudja bankszektorát - jelentette be Luis de Guindos Jurado spanyol gazdasági miniszter Madridban az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek szombati telefonos konferenciája után.

Megerősítette, hogy a támogatást a partnerek várhatóan a bankágazatra vonatkozó feltételekhez kötik, de más gazdasági feltételt nem szabnak hozzá. Brüsszeli források a távhívásos tanácskozás befejezését követően azt erősítették meg, hogy az uniós államok pénzügyminiszterei kinyilvánították az euróövezet készségét a segítségnyújtásra, és egyetértettek abban is, hogy Spanyolország akár százmilliárd eurós támogatásra számíthat.

A miniszterek egyértelművé tették, hogy a támogatást az euróövezeti pénzügyi stabilitási mechanizmusból nyújtják majd.  A későbbi tárgyalásokon meghatározandó támogatási összeg a tényleges tőkeszükséglet mellett egy "biztonsági többletrészt" is tartalmaz majd - derül ki a nyilatkozatból.

40 milliárd euró kéne

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előzőleg 40 milliárd euróra becsülte a spanyol bankszektor pótlólagos tőkeszükségletét.

De Guindos szombaton nem számszerűsítette a kérést. Megerősítette, hogy megvárják két független könyvvizsgáló társaság jelentését is, amelyek még ebben a hónapban esedékesek. 
A támogatási végösszeg kiszámításában az uniós partnerek is részt vesznek, köztük az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank, továbbá az IMF is.

Görögország, Írország és Portugália után Spanyolország a 17 országból álló euróövezet negyedik állama, amely nemzetközi pénzügyi segítségben részesül.

Az euróövezeti nyilatkozat szerint a támogatásról szóló majdani megállapodás része lesz a pénzügyi szektorra vonatkozó "szokásos feltételhez kötés" is, de ez ezúttal az uniós állami támogatási szabályoknak megfelelő szerkezetváltási programok, illetve az úgynevezett horizontális szerkezeti reformok végrehajtását kérik majd a pénzügyi segítségért cserébe.

A miniszterek megjegyezték, hogy Spanyolország már látványos pénzügyi és munkaerő-piaci reformokat valósított meg, tett intézkedéseket a bankok tőkeállományának növelésére. 
Az uniós országok értésre adták azt is, hogy a támogatás nem jelentheti a túlzott államháztartási hiány leszorítására kidolgozott menetrend megváltoztatását.

Az Eurócsoport felkérte a Nemzetközi Valutaalapot, hogy vegyen részt a majdani támogatási program végrehajtásában és ellenőrzésében. Ez azt is jelenti, hogy az IMF - a korábbi mentőcsomagoktól eltérően - ezúttal várhatóan nem járul hozzá pénzügyileg a nemzetközi támogatáshoz.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás