Leminősítette Spanyolországot a Moody's

2012.06.13. 23:52

Agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal a befektetési ajánlású adósosztályzati sáv alsó szélére minősítette le Spanyolországot szerdán a Moody's Investors Service, egyebek mellett azzal indokolva a lépést, hogy a spanyol kormány által a bankrendszer feltőkésítésére tervezett 100 milliárd eurós hitelfelvétel tovább emeli az országra nehezedő adósságterhet.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi elsőrendű A3-ról - a köztes Baa1 és Baa2 szintek kihagyásával - Baa3-ra rontotta a spanyol szuverén kötvénykötelezettségek besorolását, és az új osztályzatot is további leminősítés valószínűségére utaló felülvizsgálat alá vette. Ha a Moody's innen tovább rontja a spanyol államadós-besorolását, azzal Spanyolország ennél a cégnél elvesztené befektetési ajánlású adósosztályzatát.

Ezzel egy időben a hitelminősítő a spekulatív adósosztályzati sávba minősítette vissza Ciprust, két fokozatot rontva az eddigi Ba1-ről. Az új osztályzatot is további leminősítés valószínűségére utaló felülvizsgálat alá vették.