110 évet kapott a texasi bankár

2012.06.15. 20:31
A világ 605. leggazdagabb embere volt és nagy krikettrajongó hírében állt, most mégis államilag kirendelt ügyvédek védik a texasi üzletembert. Vagyonát zárolták, áldozatai pedig csoportokba szerveződve bírálják tetteit. Az ügyészség 230 évet kért rá, Stanford tagad és fellebbez.

A 110 évnyi börtönre ítélt Stanford 22 éven keresztül verte át körülbelül 17 000 ügyfelét egy világméretű pilótajátékban. A február végén, Virginiában elfogott üzletembert az FBI 9,2 milliárd dolláros csalással gyanúsította. Az ügyészség 230 éves büntetést kért az ügyben – adta hírül a Daily Mail.

A tárgyalás előtt a latin-amerikai áldozatok szóvivője, Jaime Escalona „mocskos, rohadt gazembernek” nevezte az üzletembert, míg az áldozatok egy másik csoportjának szóvivője szerint „Stanford több milliárd dollárt lopott el, ezzel pedig elvette az áldozatai életét is”. Az áldozatok szóvivői szerint Stanford áldozatinak száma jóval magasabb a vádiratban közöltnél. Szerintük a bankár legalább 28 000 ember pénzét lopta el. Az üzletember továbbra is minden vádat tagad, és az amerikai kormányt teszi felelőssé az üzlete tönkremeneteléért. Stanford várhatóan fellebbez majd az ítélet ellen. Mivel vagyonát zárolták, védelmét kijelölt ügyvédek látják el.

Allen Stanfordot korábban a világ 605. leggazdagabb embere volt, személyes vagyonát több mint 1,2 milliárd fontra becsülték. Pénzügyi birodalma az Egyesült Államokban, Latin-Amerikában és a Karibi-térségben volt jelen. Nagy krikettrajongó hírében állt, és saját meccssorozatokat is szervezett, amiknek az összdíjazása 13,6 milliárd font volt.

Amikor az amerikai Értékpapír és Tőzsdefelügyelet (SEC) csalással vádolta meg Stanfordot, pánik tört ki a befektetők és a betétesek között. A karibi-szigeteki Antiguán, amelyet Stanford üzleti birodalma központjaként tartottak számon, és Dél-Amerika több országában hisztérikus volt a hangulat a betéteseknek körében. Februári letartóztatása előtt több bankját is bezárták, ahol betétesek ezrei álltak sorba, hogy visszaszerezzék a pénzüket. A texasi milliárdot vagyonát egy amerikai bíróság zárolta.