Ciprus segélycsomagot kér

2012.06.25. 21:20 Módosítva: 2012.06.25. 22:02
Segélycsomagot kér Ciprus az európai pénzügyi stabilitási alapból - jelentette be a nicosiai kormány hétfőn kiadott közleményében. A várt kölcsön nagyságát azonban csak néhány hét múlva ismertetik.

A kora esti bejelentésre azután került sor, hogy délelőtt megvonta Ciprus befektetési ajánlású minősítését a Fitch, majd a kormány rendkívüli ülésre ült össze.

Ciprus az európai pénzügyi stabilitási alapból (EFSF/ESM) vár támogatást, hogy mérsékelje bankrendszerének a görögországi válságból származó negatív hatását.

Vászosz Szhiarlisz ciprusi pénzügyminiszter azt mondta a Reutersnek, hogy költségvetési kiadásokra, illetve banki tőkepótlásra kérik a támogatást. Hogy pontosan mekkora összegre van szükség, az alapos számítások alapján derül ki a következő hetekben - jelentette ki a pénzügyminiszter.

A Fitch Ratings arra hivatkozva vonta meg Ciprus befektetési ajánlású adósosztályzatát hétfőn délelőtt, hogy az általa korábban vártnál valószínűleg jóval nagyobb, a bruttó hazai termék (GDP) negyedét közelítő tőkepótlásra lesz szüksége a ciprusi bankrendszernek.

A Fitch indoklásában kiemeli, hogy várakozása szerint a ciprusi bankrendszernek a Cyprus Popular Bank által eddigi igényelt 1,8 milliárd eurón túl - ami önmagában elérte a ciprusi GDP 10 százalékát - további jelentős tőkeinjekcióra lesz szüksége. A cég saját becslései szerint a szükséges tőkepótlás elérheti akár a 4 milliárd eurót is, ami Ciprus éves GDP-értékének 23 százalékával lenne egyenlő.

A ciprusi bankrendszer megnövekedett veszteségeinek zöme a helyi bankok görögországi kitettségeiből ered, azonban a hazai piacra kihelyezett hitelállomány nem teljesítő hányada is jelentősen nőtt az elmúlt egy évben. A ciprusi bankoknak akkor is további komoly veszteségeket kell elviselniük, ha Görögország az euróövezet tagja marad, mivel a görög gazdaság középtávon is várhatóan recesszióban lesz, emellett a hazai eszközminőség romlása is folytatódik.

Görögország, Írország és Portugália nemzetközi pénzügyi támogatásban részesült, míg az ugyancsak euróövezeti Spanyolország  bankágazatának kért támogatást, de azt még nem hagyták jóvá.

Június 14-én a ciprusi kormány hivatalos képviselője még azt mondta, hogy Nicosia újabb kölcsönszerződést tervez kötni Oroszországgal. A ciprusi illetékes nem szólt a tervezett kölcsön nagyságáról, csak annyit mondott, hogy már tartanak a tárgyalások az orosz féllel.

Ciprus tavaly decemberben már kapott 2,5 milliárd euró hitelt Oroszországtól, akkor négy és fél évre, 4,5 százalékos kamattal. A súlyos gondokkal küszködő ciprusi gazdaság az első negyedévben is recesszióban volt, a hazai össztermék (GDP) 0,4 százalékkal csökkent az előző három hónaphoz képest. A gazdaság hanyatlása ezzel felgyorsult, a múlt év utolsó negyedében még csak 0,3 százalékkal zsugorodott a GDP.