Amit Hernádinak szabad, Čačićnak nem

2012.06.28. 22:07

Horvátország tiszteletben tartja a magyar igazságügyi hatóságok döntéseit, ami nem mondható el a magyar félről, jelentette ki Zoran Milanović horvát miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben a Magyarországon két halálos áldozatot követelő balesetet okozó Radimir Čačić horvát politikus magyarországi büntetőperére utalva.

Radimir Čačić - jelenlegi első miniszterelnök-helyettes - két éve az M7-es autópályán gépkocsijával nagy sebességgel egy vele azonos irányba haladó magyar rendszámú autónak ütközött, melynek utasai közül ketten meghaltak, ketten pedig megsérültek. Az első fokú büntetőperben pénteken várható ítélethirdetés Kaposváron. A horvát miniszterelnök brüsszeli nyilatkozatában kijelentette, hogy tiszteletben fogják tartani a bíróság ítéletét.

A horvát kormányfő ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy a horvát államügyészség jogsegélykérelemmel fordult a Legfőbb Ügyészséghez Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának meghallgatása végett egy korrupciós ügyben, de a magyar ügyészség a kérés teljesítését megtagadta. Hernádit Horvátországban azzal gyanúsították, hogy 10 millió euró kenőpénzt adott Ivo Sanader korábbi horvát miniszterelnöknek azzal a céllal, hogy a Mol megszerezze az INA horvát olajvállalat irányítási jogait.

"Azt üzenjük, hogy mi sokkal nagyobb tiszteletet tanúsítunk. Ez a jogállamiság. Nézzük meg, hogy ki az, aki tiszteletben tartja a jogot és az igazságot, és ki az, aki csak beszélni szeret róla" - jelentette ki Milanović.

Egy tavaly decemberi Mol-közlemény szerint Hernádi Zsoltot több más személy mellett a magyar ügyészség hallgatta meg "az állítólagos vesztegetési ügy kapcsán".