Az IBRD-be távozhat az IMF-fel tárgyaló Pleschinger

2012.07.19. 23:53 Módosítva: 2012.07.20. 08:27

Alig kezdődtek el a tárgyalások a hitelkérelmünkről az IMF-fel és az EU-val, máris változhat a háromtagú magyar tárgyalódelegáció összetétele. Orbán Viktor ugyanis váratlanul, csütörtöki hatállyal kinevezte Pleschinger Gyulát, az NGM államtitkárát a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank (IBRD) Magyarországot képviselő helyettes kormányzójának. Pleschinger ezen a poszton Kármán Andrást váltja.

Mint az megírtuk, a következő napokban az IMF-delegáció többször is megbeszélésekre megy a Nemzetgazdasági Minisztériumba, és információnk szerint külön tárgyalnának az NGM államtitkárával, Pleschinger Gyulával is. (Pleschinger a Fidesz-frakcióvezető Rogán Antal mellett tagja a Varga Mihály főtárgyaló vezette háromtagú magyar tárgyalódelegációnak.)

Az előd, Kármán András szintén az NGM-ben volt adó- és pénzügyi szabályozásért felelős államtitkár. Tavaly ősszel került az EBRD igazgatói székébe, de emellett megőrizte kormányzótanácsi tagságát az IBRD-ben – egész mostanáig –, viszont lemondott az államtitkári posztról, ekkor, lényegében a helyére érkezett Pleschinger Gyula a minisztériumba.

Timothy Ash, az RBS londoni elemzője tavaly Kármán távozását jelentős csapásnak minősítette az Orbán-kormány számára, mivel az államtitkár elismert tagja volt a gazdaságpolitikát alakító csapatnak, illetve megfogalmazása szerint az "agya/kidolgozója" volt a kormány gazdasági reformprogramjának. Kármánt a minisztérium belső ügyeit ismerők a kezdetektől kakukktojásként emlegették, mondván, sokkal inkább liberális, piacbarát gazdaságpolitikát képvisel, mint maga a minisztérium.

A kormány döntött arról is, hogy az EBRD-s kormányzótanácsban felmentették tisztségéből Nyikos Györgyit is, a helyére Zsarnóci Csaba érkezik. Ő került be a Nemzetközi Beruházásbiztosítási Ügynökség kormányzótanácsába is, ahol Nátrán Rolandot váltja.