Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Trösztellenes vizsgálat a Gazprom ellen

2012.09.04. 18:32

Az Európai Bizottság arra a kérdésre keresi a választ, hogy akadályozza-e a versenyt az orosz Gazprom a közép- és kelet-európai országok gázpiacain, megsértve ezzel az Európai Unió trösztellenes előírásait.

Brüsszel azt gyanítja, hogy a Gazprom megakadályozta a gázszállítások diverzifikálását ezekben az országokban, valamint indokolatlan gázárakat szabott, a kőolaj árához kötve azokat.

Közben a Gazprom, amely a világ legnagyobb földgázkitermelője és Oroszország legnagyobb cége kelet felé terjeszkedik, és az orosz földgáz iránti európai keresletcsökkenést Ázsiában és a Csendes-óceáni térségben kompenzálná – írta a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lap kedden.

A Bloomberg híügynökség szerint az orosz Gazprom és a Japan Petroleum Exploration az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) vlagyivosztoki csúcstalálkozóján készül megállapodni egy földgáz-cseppfolyósító üzem megépítéséről. A létesítményt 10 millió tonnás évi kapacitásra tervezik, 2017-2020-között készülne el.

Gleb Ivasencov, az APEC Orosz Központi Kutatóintézetének igazgató-helyettese hétfőn arról beszélt, hogy 2020-ig Oroszország kőolajának 22-25 százalékát a térségben kívánja értékesíteni. Jelenleg 8-9 százaléknál tart.

Elismerte, hogy a gázszállítással gond van, ugyanis csak Kínának és Koreának van gázvezetéke, a többi országnak csak cseppfolyósított földgázt tudnak tengeri úton szállítani. Az orosz Távol-Keleten ráadásul csak egy cseppfolyósító üzem van: Szahalinon, Korszakov kikötője mellett.

Grigorij Birg, az Investkafe elemző cég igazgatója szerint a Gazpromnak nagy szüksége van saját cseppfolyósító kapacitásának és jelenlétének növelésére az APEC térségében.