IMF: Jelentős pontatlanságok a Magyar Nemzet listájában

MTI/Index
2012.09.07. 17:32

Jelentős pontatlanságokat tartalmaz - nyilatkozta a Nemzetközi Valutaalap budapesti irodavezetője, Iryna Ivaschenko arról a cikkről, ami a Magyar Nemzetben jelent meg az IMF hitelfeltéteiről. Orbán Viktor a lapban megjelent listára hivatkozva jelentette be csütörtökön, hogy "ezen az áron, így nem" kell az IMF-től a biztonsági hitelkeret.

Ivaschenko tájékoztatása szerint az IMF és az Európai Bizottság - amint azt a júliusi látogatásuk végén is bejelentették - számos olyan gazdaságpolitikai lépésről tárgyalt a hatóságokkal, amelyek segítségével fenn lehet tartani a makrogazdasági és pénzügyi stabilitást, és amelyek alkalmasak egy markánsabb kilábalás megalapozásához. Ezen lépések általános irányát az IMF és a bizottság egy július végi közleményben ismertette, és a hatóságoknak egy részletesebb levelet nyújtottak át - tette hozzá.

„Íme, az IMF követeléseinek listája: nyugdíjak csökkentése; nyugdíjkorhatár-emelés; családi pótlék csökkentése; személyi jövedelemadó-emelés; privatizáció; utazási kedvezmények csökkentése; bürokrácialeépítés; általános, értékalapú ingatlanadó; önkormányzatok kiadásainak csökkentése; bankadó eltörlése, pénzjuttatás a bankszférának” – írta csütörtökön a Magyar Nemzet a Valutaalap állítólagos feltételeit a hitelmegállapodásról. Erről nyilatkozta azt Ivaschenko, hogy jelentős pontatlanságokat tartalmaz.

Az Index csütörtökön elolvashatta azt a levelet, amit az IMF-EU páros írt július végén, a hiteltárgyalások első fordulójának lezárása után. Az ötoldalas levélben – mely egyszerre rövid helyzetelemzés és a főbb gazdaságpolitikai intézkedési irányok kijelölése – valójában meglehetősen kevés konkrét előírás van. Így például a napvilágot látott információkkal ellentétben egyetlen szó sincs a nyugdíjakról, nyugdíjkorhatárról (általában a szociális ellátásokról igen) vagy értékalapú ingatlanadóról.

Péntek kora délután Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője is úgy fogalmazott: a sajtóban megjelent értesülések több pontatlanságot tartalmaznak. Leszögezte, hogy a tárgyalások kezdeti szakaszban vannak, és most a magyar kormányon a sor, hogy ismertesse álláspontját a júliusban átadott dokumentummal kapcsolatban, a bizottság célja pedig az, hogy támogassa a fenntartható növekedést és foglalkoztatást Magyarországon.

Az Index megszerezte azt a 14 oldalas összefoglalót is, amit az Európai Bizottság illetékesei készítettek a magyar kormány és az EU–IMF-tárgyalódelegáció júliusi egyeztetéseiről. Az augusztus 31-i keltezésű, tehát a tárgyalások július végi lezárása után született, a kormány által titkosan kezelt IMF-levélnél frissebb dokumentum lényegében megerősíti azt, amit csütörtökön írt lapunk a nemzetközi szervezetek elvárásairól és tárgyalási pozíciójáról.

Így a korábban kiszivárogtatott információkkal szemben, amelyekből úgy tűnhetett, komplett halállista készült Washingtonban vagy Brüsszelben, ebben a dokumentumban sincs szó nyugdíjcsökkentésről, sem ingatlanadóról, sem szja-emelésről. Sőt, az uniós szakemberek azt írták, hogy az egykulcsos adó a szegényebb rétegek terheit jelentősen megnövelte, és sokkal inkább foglalkoztatásbarát adórendszer kellene, később kifejezetten leszögezik: alacsonyabb adókulcs kellene az alacsony jövedelműeknek. A családtámogatásokon viszont faragnának.