Soros György megint a németeket szidta

2012.09.09. 13:36 Módosítva: 2012.09.09. 13:43
A 82 éves milliárdos ezúttal arra szólította fel Németországot, hogy vagy hagyja el az euróövezetet, vagy pedig vezető szerepéhez méltó módon segítse ki a gyengébb tagokat a drámai mértékű eladósodás és a recesszió ördögi köréből.

"Németországnak vezető szerepéből származó terhek felvállalásával vagy a növekedési politika előmozdítása, a politikai unió megerősítése és a tehermegosztásra irányuló erőfeszítések élére kellene állnia, vagy egy baráti megállapodással távoznia" - fogalmazott Soros György szombat esete a Reuters TV-nek adott interjúban Bécsben. Szerinte egy Németország nélküli, francia-vezetésű latin-euróövezet sokkal versenyképesebb lenne és olcsóbban tudná finanszírozhatná adósságát.

Soros György az interjúban rámutatott, hogy a recesszió elhúzódását vonná maga után és a európai közeledési folyamat végét jelentené, az eladósodott dél-európai országok nem részesülnének még több támogatásban. Ehhez mindenek előtt le kellene írni adósságuk egy részét és a német kormánynak lazítania kellene takarékossági politikáján. Németországnak fel kell adnia Bundesbank-ihletésű elvi szembenállását az államadósság jegybanki finanszírozásával és a szigorú, inflációscél-követő politikát.

A milliárdos szerint az EKB legutóbb bejelentett kötvényvásárlási programja "a korábbi intézkedéseknél több időhöz juttatja majd" Európát, bár a maga részéről úgy látja, hogy sem Spanyolország, sem Olaszország nem fog részt venni benne. Európának Soros György szerint sokkal inkább a németek által ellenzett közös kötvényre lenne szüksége. "Másodsorban pedig növekedésre, egy növekedési programra lenne szükség, és ez megint egy olyan dolog, amit Németország nem támogat" - mutatott rá.

Soros a kialakult helyzetet az 1982-es válsághoz hasonlította, amikor a hitelezők a nemzetközi bankrendszer védelmében éppen annyi támogatásban részesítették az eladósodott országokat, hogy azok recesszióba vezető megszorító programok árán még képesek legyenek finanszírozni adósságukat. "Hasonló dolgok történnek most az euró válsággal kapcsolatban mint Latin-Amerika 'elveszett évtizede' során és Németország is hasonló szerepet játszik az euróövezetben, mint amit az IMF játszott akkor a nemzetközi pénzügyi rendszerben" - fejtette ki - "Ez a politika öt-tíz évig is tartó recesszió felé tereli Európát, és egy ilyen forgatókönyv nem csak az euró, de az Európai Uniót létezését is veszélybe sodorja".

A nemrég megházasodott milliárdos júniusban azt mondta, Angela Merkel rossz irányba viszi Európát, Németország pedig gyűlölt hatalommá válik, és tragikus történelmi hibát vét, ha nem hajlandó egy új európai Marshall-tervre.  • Tippek
  • Babaváró hitel