Kiszáradhat a Barátság-vezeték

2012.10.11. 19:28

Egy Gazprom-illetékes szerint a Barátság (Druzsba) kőolajvezetékhez kapcsolódó kőolajfinomítók könnyen kifogyhatnak az orosz olajból, mert az olajvállalatok más export útvonalakat keresnek. Alekszej Kornyenkov, a Gazprom Neft Trading stratégiai tervezési igazgatója egy genfi szakmai konferencián beszélt erről. "Ha lenne finomítóm a Druzsba mentén, most eladnám" - fejtette ki a konferencián Kornyenkov. Felszólásában utalt arra, korábban a vevők diktáltak, ám most az eladók kerültek olyan helyzetbe, hogy eldöntsék, milyen útvonalon szállítanak.

koolajvez

Kornyenkov szerint a Barátságra épülő finomítók "komoly árnyomás alá fognak kerülni, ha most is nem ez a helyzet". A vezeték naponta egymillió hordó kőolajat szállít magyar, lengyel, német, cseh, szlovák finomítókba. A harmadik negyedévben 12,5 százalékkal csökkent a vezetéken szállított kőolaj mennyisége.

mol

A Mol több üzeme is a Barátság vezeték biztosította kőolajat dolgozza fel. Ezek közül a  legnagyobb az 1965 óta üzemelő százhalombattai, ennek kapacitása évi 8,1 millió tonna, Magyarországon jelenleg egyedül itt folyik kőolaj-desztilláció. A Slovnafttal megszerzett pozsonyi finomító kapacitása 6,1 millió tonna. A Zalai Finomítóban különböző bitumen termékeket, elsősorban speciális, építőipari bitumeneket állítanak elő, a Tiszai Finomító pedig a közeli Tiszai Vegyi Kombinát alapanyag-ellátásában lát el fontos szerepet.