Intézményesülhet a dinnyekartell

2012.10.17. 20:35 Módosítva: 2012.10.18. 00:50

Lényegében megszüntetné a versenypiaci körülményeket a mezőgazdasági termékeknél egy fideszes módosítójavaslat. Pócs János képviselő egy a kormány által benyújtott, agrárkérdéseket is rendező törvényjavaslathoz nyújtott be módosítót (pdf.), amit a mezőgazdasági bizottság már meg is vitatott és támogatott, majd a kormány is támogatandónak minősítette.

A módosítás lényegében a versenytörvény egyik legfontosabb pontját, a kartelltilalmat írná felül, intézményesítve a nyári dinnyekartellhez hasonló megállapodásokat. A javaslat egyik pontja szerint a mezőgazdasági termékek vonatkozásában a Gazdasági Versenyhivatal kartellügyben csak akkor szabhatna ki bírságot, ha az árak vagy piaci tevékenység összehangolását észlelve megindított eljárásában előbb figyelmeztett a résztvevőket, akik ennek ellenére sem hagynak fel a kartellezéssel. (Az általános szabályok szerint a kartellért büntetés jár, ha résztvevők nem hagyják abba, akkor többszöri vagy nagyobb összegű, de szó sincs arról, hogy egy megindult eljárást lezárnak, ha a hatósági figyelmeztetésre legalább feladják a törvénytelen piaci megállapodást.)

Ugyanakkor egyes esetekben a GVH el sem indíthatná az eljárást. A javaslat szerint ugyanis miniszteri döntés esetén a mezőgazdasági termékekkkel kapcsolatban lehet a versenytörvény kartelltilalmi passzusaival ellentétes megállapodást is kötni, ha egyszer a miniszter úgy ítéli meg, hogy a "gazdasági verseny torzítása, korlátozása vagy megakadályozása a gazdaságilag indokolt, méltányolható jövedelem eléréséhez szükséges mértéket nem haladja meg, és e jövedelem megszerzésétől a megállapodás által érintett piac szereplője nincs elzárva".

Az Index által megkérdezett versenyjogi szakértők szerint a javaslat borítékolhatóan uniós jogot sért. Ráadásul nemcsak brüsszeli vizsgálattól kell tartani, ami persze évekig húzódhat, hanem akár arra is számítani lehet, hogy a versenykorlátozás miatt uniós piaci szereplők közvetlenül az uniós bírósághoz fordulnak, igaz e perek sem gyors lefolyásúak. A szabályozás ugyanakkor egy sor kérdést felvet - a szakértők a törvény szövegének pontos ismerete nélkül nem is akartak névvel nyilatkozni -, így például azt, hogy az esetleges termelői megállapodást hogyan akarja a javaslat elfogadása esetén a kormány a forgalmazókra kényszeríteni. Egyszerűsítve: ha az Magyarországon nem is lesz kartell, hogy a magyar dinnyések összefognak, és egy a miniszter által jóváhagyott felvásárlási árban állapodnak meg, mit csinálnak, ha a forgalmazók az olcsóbb külföldi árut választják.

A javaslatot mindesetre támogatja a kormány is, ez kiderült a keddi általános vita során, ahol Budai Gyula államtitkár azt is megjegyezte, hogy a módosítás nem sérti az uniós előírásokat, sőt valójában hiánypótló megoldás.

Az LMP tiltakozik

Az LMP véleménye szerint a szakmaközi szervezetekről szóló törvény héten tárgyalt módosítása a mezőgazdasági termékek esetében felmentést adna a versenykorlátozás tilalma alól - írta az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében Szabó Rebeka. Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának tagja kijelenti, hogy a javaslat ráadásul a folyamatban lévő ügyekre is vonatkozik, "megvédve a nyári, minisztériumi szervezésű dinnyekartell résztvevőit" a Gazdasági Versenyhivatal esetleges bírságától. Szabó Rebeka hangsúlyozza, hogy meglátásuk szerint a módosítás egy törvénysértés legalizálása a hatalmi erőfölénnyel visszaélve. Hozzáteszi, hogy a javaslatot az a fideszes képviselő, Pócs János nyújtotta be, "akinek cége a HVG értesülései szerint, a kilencvenes években háromszoros árréssel kereskedett magyar dinnyével, nyáron pedig import dinnyét árult". Az LMP szerint, ha valóban a magyar termelők érdekeit akarja védeni a kormánypárt, akkor elsősorban a szövetkezést kell elősegíteni és vissza kell szorítani a feketekereskedelmet.