Négy tonna zöldség ment a levesbe

2012.10.25. 18:36

Négy tonna zöldség megsemmisítése és több mint 2 millió 300 ezer forint bírság az eredménye annak a Budai Gyula vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár koordinálásával csütörtökre virradóan végrehajtott újabb összehangolt hatósági razziának, amelyet a Budapesti Nagybani Piacon tartottak.

A szerda este 11 órától csütörtök hajnalig tartó ellenőrzésen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Főigazgatósága a NAV Közép-magyarországi Regionális Adóigazgatóságával, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) és a Készenléti Rendőrséggel együtt végzett átfogó vizsgálatot a Budapesti Nagybani Piacon. Az ellenőrzés a burgonyára, a hagymára, a répára és a tojásra terjedt ki.

A pénzügyőrök 153 teherautót vizsgáltak át. A NAV adórevizorai 42 helyszíni ellenőrzést kezdeményeztek. Ők elsődlegesen az áruk eredetét vizsgálták, valamint a foglalkoztatottak társadalombiztosítási bejelentésének jogszerűségét ellenőrizték. Az eljárások között egy próbavásárlás is szerepelt a nagybani piac egyik vendéglátóhelyén.

A Nébih munkatársai a helyszínen tapasztalt jogsértések miatt összesen több mint 4 tonna burgonya és szelídgesztenye megsemmisítését rendelték el. Ezzel egyidejűleg összesen több mint 9 tonna burgonya, vöröshagyma, koktélparadicsom, datolya és csemegeszőlő zárolását is elrendelték. A kiszabott bírság várható összege több mint 2 millió 300 ezer forint.