Együnk egy jót a tóparti betontorzóban!

2012.11.05. 06:46

Gigantikus irodapark helyett trendi gasztroközpontként várhatja ki a válság végét a törökbálinti aranyháromszögben felépült Tópark, pontosabban a fejlesztésnek nevet adó, a betontorzó mellett fekvő halastó partja. A hírek szerint vendéglátó-ipari vállalkozók már korábban is fantáziát láttak a parkosított 28 hektárban. De csak addig, amíg a nemzetközi szolgáltatóközpontok tömeges irodaigénye a félkész épületkomplexumot fel nem ébreszti Csipkerózsika-álmából – írja a Napi Gazdaság.

A több mint félmillió üres négyzetméter súlyától görnyedő budapesti irodapiac szemmel láthatóan egyelőre nem tart igényt a fejlesztője által új belvárosként pozicionált további százezer négyzetméterre, a komplexum jövője középtávon is csak nemzetközi kontextusba helyezve képzelhető el. A globális szolgáltató központok telepítési szempontjainál ugyanis könnyebben érvényesülhet a bécsi, a pozsonyi és a budapesti repülőtér egyformán kényelmes elérhetősége. Ám kellő távolságból a térképre nézve a lokáció inkább budapesti, mint bármi más. A térség közlekedésfejlesztése, az M0-s 2014-re elkészülő kétszer három sávossá bővítése vagy az intermodális csomópont − amelynek most készül a megvalósítási tanulmánya − is megalapozottá teszi a hasznosíthatóságot, a piaci igények ilyen mértékű bővülésére azonban becslések szerint még legalább fél évtizedet várni kell.

Az irodapiac feltámadásáig és a projekt folytatásáig kibekkelendő időszakot a fejlesztés projektcégének menedzsmentjét átvevő Berta Oleg Zsolt − és egy orosz magánszemély tulajdonában álló Purple Star Menedzsment Kft. − az étteremközpont megvalósítása mellett − amelyről már tárgyalnak a koncepciót kidolgozó belvárosi étteremtulajdonosokkal − a finanszírozás restrukturálásával, új befektetők keresésével és a folyamatban levő peres ügyek lezárásával töltheti. A válság által elsodort, 2010-ben leállított gigaprojekt résztvevői lényegében mind perben állnak egymással, a bedőlést a több száz milliós ki nem fizetett teljesítések miatt alvállalkozói csődök, felszámolások, tönkremenetelek kísérték. A perek sokaságából egy belátható időn belül megszülető válaszott bírósági döntés jelenthet kiutat, az eljárásban a beruházó a finanszírozó jogellenes magatartásának megállapítását kérte.

A Tópark-projekt 2010 végén állt le, amikor a projektet finanszírozó német Eurohypo bank felfüggesztette a hitel folyósítását, miután egy 2009-es stratégiai döntés után 22 ország piacáról, köztük Magyarországról is kivonultak. A finanszírozási szerződést 2007-ben kötötte 138 millió euróról a projektet megálmodó Walker and Williams érdekeltségében lévő EIK Európai Innovációs Központ Kft. és a német Eurohypo bank. Az első ütem megvalósításának költségeit a hitel mintegy 75 százalékban fedezte volna, a beruházó a területet, a koncepció kidolgozását, az előkészítést és a terveket állta, a bankhitel a kivitelezésre és a marketingbüdzsére kellett. A projekt 2010 tavaszára elérte a szerkezetkész állapotot, a finanszírozó pedig 2010 közepéig a hitelkeret több mint felét elutalta. Ha akkor állítják le a beruházást, megelőzhető lett volna a későbbi csődhullám.