Romney győzelme rövid távon jót tenne a tőzsdének

2012.11.06. 15:30

Rövid távon jelentős árfolyamnyereségeket eredményezhet az amerikai tőzsdéken Mitt Romney republikánus elnökjelölt esetleges győzelme. Hosszabb távon  azonban ezt a reflexszerű hatást valószínűleg más, összetettebb kockázati tényezők ellensúlyoznák, és a piac a győztes személyétől függetlenül elsősorban valamelyik jelölt egyértelmű, lehetőleg a minimálisnál jelentősebb arányú győzelmének örülne – írta az MTI összefoglalójában.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) keddi prognózisa szerint a New York-i értéktőzsde legnagyobb tőkeértékű részvényeinek árfolyamát átlagoló DJIA index akár 500 pontos megugrással is reagálhat, ha Romney győz. Ez nem utolsósorban azért tűnik valószínűnek, mert Barack Obama elnök republikánus kihívójának választási sikerét nem árazták be a piacok, emellett Romneyt üzletbarát politikusnak tekintik a befektetők.

A CEBR londoni elemzői ugyanakkor a későbbi potenciális piacbefolyásoló tényezők között kiemelték, hogy Romney már jelezte: megválasztása esetén az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke, Ben Bernanke távozását és a Fed gazdaságélénkítő célú mennyiségi enyhítési programjának befejezését kívánja elérni.

A republikánusok üzletbarátok

Egy másik nagy londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics szakértői szerint a befektetők a republikánus irányítású amerikai kormányokat általában inkább üzletbarátnak tartják, és így a republikánus jelölt győzelme esetén a kezdeti piaci reakció általában pozitív. Hosszabb távon azonban az alapvető reálgazdasági és piaci kondíciók ennél sokkalta fontosabbak, és rendszerint ellensúlyozzák ezt a rövid távú tényezőt. Az amerikai részvénytőzsdék a republikánus elnökök hivatali idejének első évében nagyobb befektetői megtérülést hoznak, azonban a teljes elnöki mandátumra vetítve átlagosan valamivel jobbak a tőzsdei teljesítmények, ha az elnököt a Demokrata Párt adja.

A Capital Economics szerint rövid távon így Romney győzelme tűnne kedvezőbbnek a részvénypiaci kilátások szempontjából - a republikánus jelölt adóprogramja miatt -, ám programjának végrehajtási kilátásait korlátozhatja, ha a Szenátus demokrata ellenőrzés alatt marad, így a mostani helyzetben a kongresszusi választások eredménye is kulcsfontosságúnak bizonyulhat.