Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Házkutatás az M6-os építése miatt

2012.11.09. 17:10
A Bilfinger Berger német építőipari cég mannheimi központjában, valamint magyarországi, bécsi és pozsonyi leányvállalatánál tartottak házkutatást, korrupció gyanúja miatt - írta pénteken a Die Presse című osztrák napilap. A vizsgálatok középpontjában a magyarországi M6-os autópálya építési megbízása áll.

Október közepén a rendőrség és az ügyészség házkutatást tartott a Bilfinger Berger, a második legnagyobb németországi építőipari cég bécsi leányvállalatánál - állt a cikkben. Emellett a mannheimi központban, valamint Magyarországon és Pozsonyban is előre be nem jelentett helyszíni vizsgálatot tartottak a hatóságok a Die Presse értesülése szerint.

A konszern szóvivője a lap érdeklődésére megerősítette a németországi házkutatás tényét, és azt is, hogy külföldi hatóságok is kivonultak, de arra nem tért ki, hogy pontosan mely országokban. "A német, valamint külföldi hatóságok házkutatást végeztek" - mondta Sascha Bamberger. A cég teljes mértékben együttműködik az ügyészséggel - közölte a szóvivő.

A lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, a vizsgálatok középpontjában a magyarországi M6-os autópálya építési megbízása áll. A feltételezés szerint 2006-ban és 2007-ben "kenőpénzek folytak" annak érdekében, hogy a beruházás tető alá kerüljön - fogalmazott a lap. A Dunaújváros és Szekszárd közötti 65 kilométeres szakasz megépítésére kiírt pályázatot a Bilfinger Berger, az osztrák Porr és a francia Egis konzorciuma nyerte 2008-ban. A Bilfinger Berger Németországon kívül Ausztriában, Szlovákiában, Csehországban, Magyarországon és Romániában rendelkezik képviselettel.