no

Előzetesben a soltvadkerti takarék elnöke

2012.11.10. 10:26 Módosítva: 2012.11.10. 10:28
A Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet elnöke is érintett abban a csalássorozatban, amelyben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) három budapesti, egy kecskeméti és egy soltvadkerti embert tartóztatott le - erősítette meg az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton.

A már előzetes letartóztatásba került gyanúsítottak egy felszámolás alatt álló céggel összejátszva, megtévesztően magas kamat ígéretével egymilliárd forintot utaltattak át a takarékszövetkezetnek, majd abból 120 milliót tovább utaltak, később pedig újabb 200 millió forintot próbáltak a takarékszövetkezet számlájáról leemelni.

A Privát Kopó információja szerint a büntetőeljárást a soltvadkerti takarékszövetkezet, illetve annak több vezető tisztségviselője, valamint az Air Control Hungary Találmány- és Szabadalomhasznosító Zrt. nevű vállalat közötti korábbi szövevényes tulajdonosi- és pénzügyi kapcsolatokkal összefüggésben felmerült gazdasági jellegű visszaélések gyanúja miatt rendelték el.

A takarékszövetkezettel azonos székhelyen működő, a 2007-ben a Seychelle-szigeteken bejegyzett Insys Inc. alapította, majd 2011 nyarán egy panamai hátterű, budapesti székhelyű kft-hez kerülő, jelenleg felszámolás alatt álló társaságban 2009-2011-ben Haskó Béla (aki a takarékszövetkezet első számú vezetője volt) mellett több más soltvadkerti vezető, így Tóth Józsefné, Ótott Kovács Gábor és Kis Molnár Gábor (a takarékszövetkezet vezető tisztségviselői) is tagok voltak.

Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője a nyomozás részleteiről elmondta: az NNI május 24. óta folytat nyomozást különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezettel kapcsolatban.

A rendőrség november 6-án négy férfit és egy nőt hallgatott ki gyanúsítottként. Az ORFK szóvivője  megerősítette, hogy a gyanúsítottak között van a takarékszövetkezet korábbi elnöke is. Az elfogásokkal párhuzamosan a nyomozók 17 helyen tartottak házkutatást, amely három napig tartott. Ennek során számos tárgyi bizonyítékot foglaltak le Budapesten és vidéken.

A Kecskeméti Városi Bíróság az öt gyanúsítottat csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezte különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt. Garamvölgyi László elmondta: a rendőrség azt is vizsgálja, hogy a takarékszövetkezetnél elkövettek-e hűtlen kezelést, illetve más bűncselekményeket is.

A Soltvadkert és vidéke Takarékszövetkezet működésével összefüggésben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és több hitelkárosult tett különböző helyeken feljelentést.

Augusztusban a PSZÁF összesen 27 millió forint bírságot szabott ki a csődbe ment Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet volt vezetőire: I. Tibornét ügyvezető igazgatót 3 millió forint, T. Józsefné pénzügyi és számviteli ügyvezetőt 4 millió, Ó.-K. Gábor üzletági ügyvezetőt és P. Andrást felügyelőbizottsági elnököt 5-5 millió, H. Béla igazgatósági elnököt pedig 10 millió forintos bírsággal sújtotta.

A felügyelet június 1-jén vonta vissza a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét, és rendelte el végelszámolását, mert a cég elveszítette tőkéjét, illetve szavatoló tőkéje negatívvá vált.

A Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet 15 332 betétesének 33,2 milliárd forint kártalanítást fizet az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA). A betétesek 90 százaléka magánszemély, a takarékszövetkezetben tartott betétek átlagos nagysága - meghaladva az országos átlagot - 2,4 millió forint, a kártalanítás hét ország állampolgárait érinti - jelentette be az alap június 26-án.