Több pénzt kaphat az Eximbank

2012.11.10. 15:50

Megemelné 320 milliárd forintról 1200 milliárd forintra az Eximbank ez évi forrásbevonási lehetőségét az idei költségvetésben a parlament honlapján szombaton közzétett módosító javaslat.

A módosítás az Eximbank által a költségvetés terhére vállalt export-import ügyletek garanciaállományának felső korlátját a jelenlegi kétszeresére, 80 milliárd forintra növelné.

Az idei költségvetés módosítására vonatkozó javaslatot a benyújtók - Rogán Antal és Puskás Imre fideszes országgyűlési képviselők - részben technikai okokkal, részben előkészületben álló finanszírozási megállapodásokkal magyarázzák.

Az indoklás szerint a forrásbevonási korlátot egyrészt azért kell emelni, mert a korlát a Magyar Export-Import Bank Részvénytársaságról és a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaságról szóló 1994. évi törvény időközben történt módosítása nyomán további elemekkel bővült.

A forrásoldali garanciák keretemelésének költségvetési hiányt növelő hatása nincs - írják a benyújtók. Az emelés a költségvetési kockázatokra sincs érdemi hatással, ugyanakkor elősegíti az előkészítés alatt álló finanszírozási megállapodások megkötését, a hitelezési aktivitás növelését.