Még nem adnának pénzt Görögországnak

2012.11.11. 11:14

A német pénzügyminiszter gyakorlatilag kizárta, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek már hétfőn dönthetnének új hitelrészlet kiutalásáról Görögországnak, amint korábban tervezték. "Pillanatnyilag nem úgy tűnik, hogy hétfőre megkaphatnánk az Európai Bizottság, az IMF és az EKB teljes jelentését, különösen, mivel a görög parlamentben csak vasárnap lesz megegyezés a (jövő évi) költségvetésről" - idézte Wolfgang Schäuble pénzügyminisztert vasárnap a Welt am Sonntag című lap.

"Az euróövezetben senkinek sem okoz problémát megegyezni a következő hitelrészlet kifizetésében, de csak ha teljesülnek a feltételek..., és ez a görög kormánytól függ" - mondta Schäuble. Szerinte az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank eddig "nagyon optimista" értékeléseket készített Görögország helyzetéről, és annál inkább szükség van most "realista felülvizsgálatra".

A kérdés azért kínos, mert Görögországnak már a jövő héten, november 16-án 3,1 milliárd eurónyi állampapírt kellene törlesztenie, amire egyelőre nem látszik a fedezet. Így ha addig nem kapnak pénzt, ismét fenyeget az államcsőd veszélye. A parlament a héten jelentős megszorításokról döntött, többek között csökkentik a nyugdíjakat és az állami alkalmazottak bérét, lefaragják az egészségügyi kiadásokat és több munkavállalói jogot és kedvezményt megvonnak. Eezektől az ország négy év alatt 18,1 milliárd eurós költségvetési egyenlegjavulást vár, vasárnap pedig a teljes költségvetésről szavaz a parlament.

"Mind az euróövezet, mind az IMF segíteni akar Görögországnak, de nem tűrjük, hogy nyomás alá helyezzenek. Szorít az idő, de erről nem mi tehetünk, ezt a határidőt minden érdekelt régóta ismeri" - mondta Schäuble. Bár a német pénzügyminiszter nem említette, ezzel tovább halasztódik egy másik döntés is: az, hogy esetleg két évvel meghosszabbítanák a kitűzött költségvetési cél elérésének határidejét Görögország számára.

A 130 milliárd eurós mentőprogram márciusi odaítélésekor a hitelezők azt a feladatot szabták Görögországnak, hogy 2014-re érjen el 4,5 százalékos elsődleges többletet a központi költségvetésében, miáltal megkezdhetné közadósságának csökkentését. (A költségvetés elsődleges mérlege az adósságszolgálat nélkül számított egyenleg.) A hitelezők körében általános a hajlandóság a határidő meghosszabbítására, de a jelenlegi helyzetben ez a döntés is késlekedni fog.