Még rengeteg pénzbe kerülhetnek a görögök

2012.11.12. 17:23

A deficitcsökkentő intézkedések végrehajtására Görögországnak adott több idő 2014-ig 15 milliárd euróval, 2016-ig pedig 17,6 milliárd euróval növelné meg a finanszírozási igényt - írja a Bloomberg egy birtokába jutott dokumentumra hivatkozva.

Egyharmados esély a görögök euróövezeti távozására

Egyharmadosra becsüli a görög eurótagság megszűnésének esélyeit a Moody's Investors Service hétfőn Londonban ismertetett átfogó elemzése.

Az előrejelzés szerint "néhány közelmúltbeli biztató fejlemény ellenére" továbbra sincs látható jele az euróövezeti adósságválság gyors, rendezett megoldásának.

Szerintük a szükséges euróövezeti korrekcióknak legjobb esetben is csak egy részét hajtották eddig végre, és a teljes kiigazítás valószínűleg még további hosszú éveket vesz igénybe.

Az adatokat az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértőiből álló "trojka" által az euróövezeti pénzügyminiszterek brüsszeli tanácskozására összeállított beszámoló tartalmazza.

A dokumentum felemás értékelést fogalmaz meg a Görögország adósságrendezése terén elért eredményekről. Egyrészt méltatja Antonisz Szamarasz miniszterelnök által vezetett kormánykoalíció munkáját, másrészt rámutat az elfogadott program változatlanul magas kockázataira.

A 115 oldalas dokumentum nem fogalmaz meg javaslatot a feltárt finanszírozási hiány fedezésére, s megválaszolatlanul hagy két kritikus kérdést, az adósságtörlesztés fenntarthatóságának problémáját, valamint az ország gazdasági pályáját megfordító hároméves program után javasolt tennivalókat.

A beszámoló azzal a feltételezéssel él, hogy Görögország megkapja a kért kétéves hosszabbítást a megszorítási program végrehajtására.