Mégsem lesz állami mobilcég?

2012.11.12. 10:12 Módosítva: 2012.11.12. 11:20

A Népszabadság piaci forrásból úgy értesült, kormányzati szinten már lemondtak az állami mobilcég elindításáról, bár az erre a célra létrehozott MPVI Zrt. munkatársai erről még nem kaptak tájékoztatást. A vállalat vagy a nemzeti médiahatóság még ezen a héten adhatja be felülvizsgálati kérelmét a Kúriához annak érdekében, hogy a felsőbb bírói fórum esetleg változtasson azon a törvényszéki ítéleten, amely elmeszelte az állami mobilcéget frekvenciához juttató tendert.

Az ítélet hatályon kívül helyezte azt a médiahatósági végzést, amely értelmében a Posta, az MVM és az MFB konzorciumként létrejött MPVI tízmilliárd forintért nyert egy országos szolgáltatásra alkalmas mobilfrekvencia-csomagot, a piacon lévő jelenlegi szolgáltatók pedig 31 milliárdért kaptak olyan blokkokat a 900-as sávban, amelyekkel országosra bővíthetik a 3G-lefedettségüket. Ezért cserébe az induló szolgáltató rendelkezésére kell bocsátani a hálózatukat.

A piaci találgatásokkal szemben egyelőre egyik tulajdonos sem jelezte, hogy változott volna a koncepció – mondták ugyanakkor a lapnak cég közelében dolgozók. A felülvizsgálati kérelmet azonban egyelőre nem adták be, a korábbi hivatalos közlések szerint elemzik a kialakult helyzetet, a cégnél dolgozók szerint azon „gőzerővel dolgoznak a jogászok”.

A korábban megjelenteknek is is ellentmond a Népszabadság értesülése. Október elején a kormány döntött arról, hogy továbbra is akarja az állami mobilszolgáltatót. A hivatalos indoklás szerint továbbra is bátorítja újabb szereplők megjelenését, a piaci verseny éleződését a távközlési piacon, mert „tűrhetetlen és tarthatatlan”, hogy milyen sokat kell fizetnünk a mobilozásért. Bár konkrétumok nem voltak az egy hónappal ezelőtti kormánydöntésről kiadott közleményben, az minden kétséget kizárólag arra utalt, hogy a kabinet kitart az állami mobilcég megtartása mellett.

Hogy a helyzet mennyire képlékeny, azt jól leírják a múlt héten zajlott kormányzati és közigazgatási informatikai konferencia panelbeszélgetésén elhangzottak is, amelynek résztvevője volt Schmidt Pál, az állami mobilcég vezetője. Amikor a moderátor arra kérte a résztvevőket, hogy sporthasonlattal jellemezzék jelenlegi és jövőbeni pozícióikat, Schmidt annyit mondott: a versenyengedély kiállítására vár.

Emlékezetes, és a lap forrásai is erre emlékeztetnek, hogy az MPVI tulajdonosai közül az MVM folyamatosan próbált kihátrálni az ügyből, az Index egy forrása korábban úgy fogalmazott, ez az egész úgy kellett nekik, mint púp a hátukra. A cégnél folyamatosan kételyek merültek fel a projekt pénzügyi fenntarthatóságával kapcsolatban, már nem szívesen finanszíroznák a több százmilliárd forintos beruházást. A Népszabadság úgy tudja, az MVM már inkább a GSM-R, vagyis a vasúti kommunikációs hálózat megvalósítására figyel.

Ha a tulajdonosok valóban lemondtak a projektről, akkor könnyen lehet, hogy a negyedik szolgáltató akkor sem valósul meg, ha a Kúria megváltoztatja a Fővárosi Törvényszék végzését. Jogászok ugyanakkor úgy vélik: ez pusztán elméleti felvetés, kevés ugyanis az esély arra, hogy a Kúria visszaállítja a frekvenciaaukciót lezáró határozat hatályát. Távközlési jogászok szerint a döntés megváltoztatását maximum elméleti lehetőségnek kell tekinteni, mert a törvényszék csaknem tucatnyi ponton állapított meg jogszabálysértést az NMHH határozatában.

Arról egyelőre nincsenek információk, hogy az aukciót kiíró NMHH mit lép. Szalai Annamária, az NMHH elnöke a Kreatívnak az ügyben azt nyilatkozta, továbbra is biztos abban, hogy jogszerűen jártak el. Arra kérdésre, hogy a továbbiakban mik a szándékaik, azt válaszolta, hogy a bíróság jogerős döntését a spektrumstratégiának megfelelően végrehajtják. Mivel a Kúria felfüggesztette a törvényszék jogerős ítéletének végrehajtását, az elnök szavai úgy értelmezhetők: a kúria döntéséig az ügyben a hatóság nem kíván lépéseket tenni.

A Népszabadság megjegyzi: bár a jelenlegi három szereplőnek a negyedik cég elmeszelése alapvetően kedvező fordulat, az aukció érvénytelenítése a Vodafone számára rendkívül hátrányos: a cég lényegesen többet áldozott a frekvenciákra, ezért nyerhetett egy akkora csomagot, amellyel lefedettségben jelentős versenyelőnyre tett szert, ha viszont vissza kell adnia a sávokat, azzal nemcsak elveszti ezt az előnyt (hiszen az elnyert sávokon már szolgáltat), de az ezt lehetővé tévő fejlesztéseinek költségei is lassabban térülnek majd meg. A Vodafone már a bírósági tárgyaláson is annak a véleményének adott hangot, az aukció végeredményét egyes csomagonként is lehet érvényteleníteni. Alighanem ezt az álláspontjukat erősítik a felülvizsgálati kérelemben is – a Voda ugyanis, szemben az MPVI-vel vagy a médiahatósággal, az ügy egyedüli szereplőjeként már beadta ezt a kérelmet.