Reuters: Orbán hadilábon áll az IMF-fel

2012.11.12. 12:20 Módosítva: 2012.11.12. 12:20
Hadilábon áll egymással Orbán Viktor és a Nemzetközi Valutaalap annak megítélésében van-e esélye a megállapodásnak a magyar kormány és a hitelintézet között – értékeli az egy éve tartó „pávatánc” legfrissebb fejleményeit a Reuters.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a hét végén elismételte optimista álláspontját, miszerint elérhető közelségben van kormánya, illetve az EU és az IMF megállapodása a kedvezményes hitelkeretről. Ez a vélemény azonban ellentétben van a tárgyalópartnereitől érkező jelzésekkel, amelyek szerint a tárgyalások holtpontra jutottak – írja a Reuters. Magyarország egy éve fordult a Valutalaphoz, amikor a hitelminősítők a bóvli kategóriába sorolták adósságait részben a gyenge gazdasági növekedésre, részben a kormány kiszámíthatatlan gazdaságpolitikájára hivatkozva.

Budapest egyfajta biztosítást akar szerezni a nemzetközi hitelezőktől az eurózóna válsága miatt keletkezett piaci feszültségek ellen, amivel megelőzheti adósságai finanszírozási költségeinek elszállását, ám továbbra is igényt tart arra, hogy teljesen szabad kezet kapjon politikájának meghatározásában. Utóbbi megnehezíti a megállapodás elérését – foglalja össze az elmúlt egy év történetét a hírügynökség.

Az elmúlt két hónapban óriási lépéseket tettük az EU/IMF-megállapodás megkötése felé – jelentette ki Orbán az MTI-nek, miközben kormánya médiakampányt folytat az IMF által kikényszerített megszorítások ellen. Emellett nincs kitűzve az EU/IMF-tárgyalások következő fordulójának időpontja.

A miniszterelnök, aki megszegte a bankoknak tett ígéretét, miszerint jövőre felére csökkentik Európa legmagasabb bankadóját, és a pénzintézetekre, illetve a közműcégekre kivetett új tranzakciós adó bevezetésére készül, hogy betömje a költségvetésen tátongó lyukat, váratlan döntéssel zárta le a korábbi IMF-programot nem sokkal 2010-es hatalomra kerülése után. A hét végén kijelentette, hogy az Európai Bizottság (EB) jelentése, miszerint a magyar költségvetés hiánya idén és jövőre három százalék alatt marad, elhárította a legfőbb akadályokat a megállapodás elől.

Arról azonban nem beszélt, hogy az EB ezzel egyidejűleg bírálta a kormány szokatlan adóintézkedéseit, amelyek eltorzítják a gazdasági folyamatokat és hosszabb távon megfojtják a növekedést. Brüsszel emellett leszögezte, hogy jelentős bizonytalanság övezi az EU/IMF-megállapodás megkötését. Az IMF a múlt héten jelezte: az előrelépéshez a magyar félnek világossá kell tennie, hogy reformjai kidolgozásához értékes partnernek tekinti a Valutaalapot és az Európai Gazdasági Közösséget.

Az amerikai és európai monetáris enyhítési politika bejelentése nyomán kialakult kedvező külső gazdasági körülményeknek köszönhetően Magyarország újra tudta finanszírozni idei forinthiteleit, de tartózkodott attól, hogy megjelenjen a nemzetközi kötvénypiacokon. A Reuters számításai alapján azonban jövőre 7,2 milliárd dollár értékű piaci és 5,9 milliárdnyi IMF-tartozása jár le, amelynek közel fele az első negyedévben esedékes.

Varga Mihány, a tárgyalásokért felelős miniszter azt mondta a médiakampányról, hogy egyfajta hideghullámként hatott Budapest és az IMF viszonyában. Ezzel egyidejűleg kitartott amellett, hogy a kormány akarja a megállapodást. A tárgyalások nem húzódhatnak el az örökkévalóságig - tette hozzá. A Reutersnek nyilatkozó elemzők 50-50 százalékos esélyt adnak a megegyezésre.