Nőhetnek a lakásvásárlás költségei

2012.11.13. 11:33

A kormány tervei szerint a jövőben egykulcsossá válik a lakástulajdon vásárlás után fizetendő illeték mértéke, ami az esetek többségében 80 000 forinttal nagyobb terhet jelent a vevő számára, közölte az Otthon Centrum. Megszűnik viszont a negatív illetékalap utáni fizetési kötelezettség, ami a korábbi lakásukat olcsóbbra cserélőknek jelenthet könnyebbséget.

A tervezet szerint a 35 év alattiak lakásszerzési illetékkedvezménye esetén a korábbi 8 millió helyett 15 millió forintra emelkedik a lakások felső értékhatára, a kedvezmény alacsony, 40 000 forintos maximális értékét pedig eltörlik.

Az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot egy hete bocsátották részletes vitára. A zárószavazás még hátra van, de a a lakásvásárláshoz kapcsolódó új illetékszabályok 2013 január elsejétől életbe lépnek. A tervezet szerint 2013-tól a korábbi, lakástulajdon szerzésre vonatkozó kétkulcsos (4 millió forintig 2 százalék, a forgalmi érték ezt meghaladó összege után 4 százalék) illeték egykulcsossá válik, azaz a teljes forgalmi érték után 4 százalékot kell fizetnie a vevőnek.

Egy négymillió forintnál drágább lakás esetében ez nyolcvanezer forintos többletterhet jelent az eladó számára. Ez a nyolcvanezer forintos többletköltség akkor is megjelenik, ha a vevő az új lakás vásárlását megelőző egy éven belül eladta korábbi lakástulajdonát, és az illeték alapját a vásárolt és az eladott lakástulajdon forgalmi értékének a különbözete adja.

A négymillió forintnál alacsonyabb vételárú ingatlanok, vagy ennél kisebb forgalmi érték különbözet esetében a fizetendő többlet értelemszerűen kevesebb lesz nyolcvanezer forintnál, de ilyen esetekben az új szabályok szerint fizetendő illetéktöbblet a korábbi illetékmértékre vetítve jelentős, hiszen a vevőnek éppen dupla akkora illetéket kell majd fizetni 2013-tól, mint 2012-ben.

Budapesten, 2012 első félévében a KSH által regisztrált adásvételek alapján az átlagos használt lakások ára 13,8 millió forint volt. Egy ilyen átlagosnak tekinthető ingatlan esetén az érvényben lévő szabályok szerint az illeték 472.000 forint. A a tervezet értelmében jövőre ez 552 000 forintra emelkedhet.