Távozik az Államkincstár elnöke

2012.11.13. 11:25

Thuma Róbert csütörtökön távozik a Magyar Államkincstár éléről, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden. A közlemény szerint Thuma november 15-étől "egyéb megbízatása miatt" mond le a Magyar Államkincstár elnöki tisztségéről.

Kotán Attila távozás után Thuma Róbert tavaly január óta töltötte be a tisztséget, a tárca akkor az államkincstár megújulásával indokolta a döntést. Thuma a szegedi jogi egyetem után EU szakjogászként végzett, 1996-tól 1998-ig a pénzügyminisztérium uniós versenyjogi szakértője volt, majd osztályvezető a Magyar Államkincstárnál. 2000-től 2010-ig a pénzügyminisztériumban dolgozott, 2002-től 2005-ig a Nemzeti Programengedélyező Iroda igazgatója volt. A közlemény nem említi, hogy ki lesz Thuma utóda, ahogyan azt sem, hogy a korábbi elnök milyen új megbízatás miatt távozik.

Az Államkincstár körül az utóbbi hónapokban izzott a levegő, a jövő évi költségvetés lyukainak betömésében ugyanis jelentős szerepet szánt a kormány a kincstárnak is. A parlament végül tegnap fogadta el Matolcsy megszorításait, amelyben a tranzakciós adót a Magyar Államkincstár esetében is megduplázzák, így ettől az intézménytől 80 milliárdra számítanak. Korábban 120 milliárd bevételt irányoztak elő, szakértők azonban jelezték, ennek legfeljebb tizede reális. Ezután a minisztérium jelentősen csökkentette a várakozásait, közelítve a számokat a realitásokhoz, majd az utolsó pillanatban a kincstártól várt adót mégis megduplázták.

A hétfőn elfogadott csomag szerint nem minden kincstári művelet után kellene adót fizetni. A kincstárban vezetett, európai uniós támogatásokkal és elszámolásokkal, továbbá nemzetközi szervezetekkel történő elszámolásokkal kapcsolatos számlák például a kivételek közé tartoznának, ahogyan az államadósság kezelésével kapcsolatos fizetési műveletek is. A kincstár esetében az állampapír forgalmazásra vonatkozóan fizetési műveletenként 6 ezer forint összegű illetékhatárt vezetnek be.