Csökkentik a brókerek jutalmait

2012.11.14. 08:17

A 2011-es dolgozói felzúdulásból okulva már előre próbálják csökkenteni az év végi bónuszokkal kapcsolatos elvárásokat a Wall Street-i bankok,írja a Napi Gazdaság. A Goldman Sachs, a Morgan Stanley, a JPMorgan Chase, a UBS, a Credit Suisse és a Deutsche Bank összesen 37,9 milliárd dollárt különített el fizetésekre az első kilenc hónapban, ami 7 százalékkal kevesebb, mint tavaly. A fizetéscsökkentés mellett a cégek közel 9 ezer dolgozójuktól váltak meg az év során.

A dolgozók közel 20 százaléka semmilyen év végi bónuszt nem fog kapni és a többiek is csak a tavalyi összegre vagy esetleg 10 százalék körüli emelkedésre számíthatnak. Sok felső vezető nem érzi a kényszert, hogy fizessen, mivel hová mennének ezek az alkalmazottak? - teszi fel a kérdést Michael Karp, a New York-i Options Group igazgatója. A jelenlegi környezetben az emberek többsége boldog, hogy ha munkája van - tette hozá Karp.

A befektetési bankárok és kereskedők fizetése 8 százalékkal csökkenhet az iparágban. A nagy pénzintézetek közül egyedül a Goldman Sachsnál nőtt az első 9 hónapban a kompenzációra fordítható összeg közel 10 százalékkal tavalyhoz képest. A legnagyobb svájci bank, a UBS azonban 23 százalékkal csökkentette a keretét.