Németország hozta a kötelezőt

2012.11.15. 08:38 Módosítva: 2012.11.15. 08:38

Az elemzői várakozásoknak lényegében megfelelő ütemben teljesített a német gazdaság a harmadik negyedévben. A növekedést elsősorban a kedvező külkereskedelmi forgalom és belső fogyasztás serkentette, míg az alacsonyabb feldolgozóipari beruházások és csökkenő készletek lassították.

A német bruttó hazai termék a júliustól szeptemberig tartó időszakban az előző év hasonló időszakához képest 0,4 százalékkal nőtt kiigazítatlan adatok szerint. A naptárhatástól tisztított GDP 0,9 százalékkal bővült, ami magasabb az elemzők által várt 0,8 százalékos növekedésnél. Az eltérést az okozta, hogy az ide harmadik negyedévben egy munkanappal kevesebb volt mint a bázisidőszakban.

A második negyedévhez viszonyítva, az elemzői várakozásoknak megfelelően 0,2 százalékkal bővült a német GDP, naptári és szezonális hatásoktól tisztított adatok szerint. 
Annak ellenére, hogy a német GDP a harmadik negyedévben is nőtt, a statisztikai hivatal adatai a német gazdaság további lassulását jelzik.

A második negyedévben a német GDP éves összehasonlításban 1 százalékkal, negyedéves viszonyításban 0,3 százalékkal nőtt, míg az első negyedévben rendre 1,2, illetve 0,5 százalékos volt a növekedés.

Magyar elemzők azért kísérik figyelemmel a legnagyobb euróövezeti  gazdaság teljesítményét, mivel Németország a magyar kivitel egyik legnagyobb felvevőpiaca. A második félévben a kivitel volt az egyetlen pozitív komponens a magyar GDP volumenváltozásában.
A Destatis november 23-én közli a harmadik negyedévi német GDP-re vonatokozó részletes adatokat.