Kevesebb a munkahely a különadók miatt

2012.11.15. 07:29 Módosítva: 2012.11.15. 07:32

A Tesco már 18 éve fektet be Magyarországon és ma az ország második legnagyobb munkaadója, az egyik legnagyobb adófizetője és a magyar kkv-k legnagyobb partnere, mondta el Gerard Gray, a Tesco Áruházak Zrt. Vezérigazgatója, a cég Századvéggel közös sajtótájékoztatóján.

A SZázadvég készítette ugyanis el a cég megrendelésére a Tesco magyar gazdaságra gyakorolt hatását vizsgáló tanulmányt. Ami Magyarországnak jó, az a Tesconak is jó, az erős magyar gazdaság pedig fontos a cégnek, mondta el Gray.

Remélik, hogy a vállalatokat terhelő ideiglenes válságadót jövőre kivezetik, így ugyanannyit fektethetünk majd be, mint amennyit a válság előtt befektettek.

A Tesco 71 milliárd forintnyi adót fizet és a kiskereskedelmi szektor befektetéseinek körülbelül 30 százalékát adja 2010-ben a Tesco. Gray szerint 21200 munkahelyet teremtettek az évben, a nemzetgazdasághoz pedig százmilliárdnál is többel járulnak hozzá. A tanulmány szerint az indukált és hozzáadott hatássokkal együtt összesen 211 milliárd forinttal járulnak hozzá a költségvetéshez 2010-ben és összesen 29155 munkahelyet teremtettek meg.

Az áruházlánc a vezérigazgató szerint Írországban is csinált hasonló elemzést. Nagyon sok hasonlóság van a két ország között. A Tescot ott is negatívan fogadták, pedig a kutatásból kiderült, hogy az összes ír export 10 százaléka a Tescoba ment.

Gray azt is elmondta, hogy az iparági válságadónak majdnem 50 százalékát a Tesco fizeti meg. Tavaly hét boltot nyitottak, egy évvel korábban viszont még 27-et. Évente eddig 1200-1500, tavaly viszont csak 300 új munkahelyet teremtettek, tehát meglátszik a különadók és a plázastop hatása a cég befektetésein.