Matolcsy: Kalózok támadtak Magyarországra

2012.11.15. 11:14 Módosítva: 2012.11.15. 11:22

A befektetési bankárok és a hedge fundok menedzserei a pénzvilágai kalózai, akik azzal foglalkoztak, hogy ellopták a befektetők pénzét – erről olvasott könyvet Matolcsy György, derül ki a miniszter mostani Heti Válasz-cikkéből. A Simon Lack által írt The Hedge Fund Mirage című kötet ürügyén megjelent Matolcsy-írás szerint a hedge fundokról sokáig úgy tűnt, a legjobb befektetési lehetőséget kínálják, „de kiderült: ellopták a befektetők pénzét”. Pontosabban az történt, hogy 2008-ban annyit veszítettek, ami elvitte az előző tíz év összes nyereségét, és bár 2009-ben közülük egyesek dollármilliárdokat kaszáltak, a befektetők nem nyerték vissza a 2008-as bukásukat.

„Hová ment a pénz? A bankárokhoz és a menedzserekhez, akik kihasználták, hogy nem kellett havonta kihasználniuk a megtérüléseiket (...) akkor jelentettek, amikor profit volt, és kihagyták azokat a hónapokat, amikor veszteség” – írja, és hozzáteszi: sokan csaltak is. Meg is nevez közülük néhányat, például Soros Györgyöt, aki 3,3 milliárd dollárt keresett 2009-ben.

A kalózok persze minket is megtaláltak, és mindent megtesznek az ország ellehetetlenítéséért, azért, hogy magasan tartsák az állampapírok hozamait. „Az egyik kalóztrükk, hogy keverik a rossz és jó híreket a magyar gazdaságról”, míg a másik az, hogy napirenden tartják a magyar gazdasággal kapcsolatos bizonytalanságot. „Ehhez időnként le kell minősíteni az országot, időnként fenyegetőzni kell ezzel, és közben állandóan támadni kell Magyarországot”.

Matolcsy szavaiból az derülhetne ki – bár a szerző ilyenre aligha gondolt –, hogy a kalózok már a magyar kormányzat köreibe is bevették magukat. Mert nekik „veszélyes lenne egy IMF-megállapodás, mert pénzügyi védőhálót adna az országnak” – márpedig a magyar kormányzati szereplők körében egyre kisebb elszántság mutatkozik egy ilyen megállapodás iránt. És a kalózoknak az se lenne jó, ha újraindulna a magyar gazdaság növekedése, „a londoni elemzők ezért állandó nyomás alatt tartják a magyar híreket”, különben „kisebb lenne a zsákmány”.

Matolcsy cikke nyomán a Portfolio.hu azt írja: az írás lényegében azokra a londoni elemzői kommentárokra reagál, amelyek az elmúlt napokban jelentek meg, és nem fogalmaztak meg túl rózsás kilátásokat. Peter Attard Montalto, a Nomura londoni közgazdásza azt írta a múlt héten, hogy Magyarország makrogazdasági kilátásai igencsak komorak és több kockázat is leselkedik az országra, így például a zéró potenciális növekedés. Számos más elemző mutatott rá arra, hogy a magyar kormány jelenlegi szigorú költségvetési alapállása is növekedési áldozatokkal fog járni.

Októberben Matolcsy György államtitkára, Cséfalvay Zoltán járt Londonban, ahol a londoni magyar nagykövetségen pénzügyi elemzőknek tartott kétórás háttérbeszélgetést. Itt megállapította, hogy jelenleg a piac jobb értékelést ad a magyar gazdaságpolitikáról, mint az Európai Bizottság.