Orbán újabb megszorító csomagot jelentett be

2012.11.16. 12:54 Módosítva: 2012.11.16. 13:05

Költségvetési egyenlegjavító döntéseket hozott a kormány az elmúlt két napban, hogy jövőre 2,7 százalék legyen a hiány mértéke, közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Magyar-szlovák gazdasági fórumán, Budapesten.

A harmadik csomag már csak 60 milliárdos lesz, vagyis jóval kisebb, mint az első kettő, amelyek a kormány számításai szerint együttesen 764 milliárd forintot tesznek ki, egyenlegjavító hatásuk Brüsszel szerint 450 milliárdos. Bár a kormányfő pénteken nem említette, hogy milyen intézkedésekkel teremtenék elő a pénzt, korábbi kijelentéseiből arra lehet következtetni, hogy újabb adóemelést terveznek. A miniszterelnök néhány héttel ezelőtt ugyanis már előrevetítette, ha az Európai Bizottság nem elégszik meg a magyar intézkedésekkel, megemelik a bankadót, a közművagyonadót, energiaadót.

Mint azt múlt héten megírtuk, Magyarország félsikert ért el az uniós vizsgán: az Európai Bizottság szerdára elkészített országjelentése szerint az októberben bejelentett összesen 764 milliárd forintnyi megszorításokkal sikerül ugyan a 2013-as költségvetési hiányt a GDP 3 százaléka alatt, 2,9 százalékon tartani, de ez csak átmeneti eredmény. A Bizottság szerint ugyanis ez nem jelent fenntartható hiánycsökkentést – márpedig ez uniós kritérium –, 2014-ben már ismét 3,5 százalék lesz a deficit. Olli Rehn uniós pénzügyi biztos az országjelentéseket ismertető sajtótájékoztatóján is azt emelte ki, hogy a főként adójellegű, növekedést romboló lépések hatása 2014-ben már nem lesz érezhető, vagyis azok nem garantálják a tartható hiánycsökkentést.

A kormány korábban többször jelezte, nem ért egyet az Európai Bizottság azon előrejelzésével, amely szerint 2014-ben a GDP 3,5 százalékára emelkedik Magyarországon az államháztartás hiánya. Szerinte a brüsszeli testület megállapítását olyan tételekre alapozza, amelyek nem helytállóak, a kabinet szerint ugyanis a bankadó és a tranzakciós illeték nem veti majd vissza a bankszektor hitelezési tevékenységét. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter úgy vélte, összességében egyébként pozitív bizonyítványt állított ki a magyar gazdaságpolitikáról az Európai Bizottság, jövőre megszűnhet a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás.