Patthelyzet Görögországban

2012.11.16. 11:19

Európa hírei továbbra is a görög adóssághelyzet megoldásáról szólnak. Az IMF és az EU egyelőre nem tud közös nevezőre jutni a görögök megsegítésének módjával kapcsolatban, írja a Commerzbank elemzője.

Az Eurogroup eltökéltnek látszik, hogy november 20-ig megegyezés szülessen a következő görög mentőcsomagról. Ugyanakkor egyre több pletyka szól valamilyen köztes megoldásról,  melyek lényege a probléma elodázása, haladék nyújtása a  görögöknek. Senki sem lepődne meg, ha végül vegyes megoldás születne, és arra sem nézne már ferde szemmel senki, ha korábban hangoztatott elveket írnának felül a döntéshozók a cél érdekében.

"A  túlélés, a probléma kordában tartása a lényeg. A szándék  egyértelműen ez, az eszköz még kérdéses. A piaci szereplők csak  azt figyelik, hogy kapnak-e a görögök pénzt, vagy sem. A remény és  a segítségnyújtás kényszere a héten több mint 100 pontot javított az  euró/dollár árfolyamán, az európai GDP csökkenés sorakozó  bizonyítékai ellenére. A héten tapasztalt euroerősödés ezért még  mindig egy korrekciónak tűnik a nagyobb, dollárerősödő trendben" - írja elemzésében a Commerzbank.