Megdicsérte Portugáliát az IMF

2012.11.19. 23:03

A kedvezőtlen külső körülmények ellenére a tervek szerint halad a portugál pénzügyi és gazdasági kiigazítási program végrehajtása, írja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közleménye.  Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF küldöttsége, a "trojka" november 12-19. között tartózkodott Portugáliában, hogy ellenőrizze a segélycsomag fejében megkövetelt pénzügyi és gazdasági szerkezetátalakítási program végrehajtását. A mostani volt a hatodik negyedéves ellenőrzés.

A közlemény megállapítja, hogy a portugál gazdasági növekedés kockázatai változatlanul számottevőek, de a program végrehajtásának makrogazdasági feltételei ezzel együtt is megfelelőek. A legújabb makrogazdasági adatok ellentmondásosak, de alkalmasak a program végrehajtásának folytatására.

A GDP 2012-es 3 százalékos csökkenése után 2013-ban további egy százalékos csökkenés várható, de már az év közben megindul a javulás 2014-ben már 0,8 százalékos növekedésre lehet számítani. A pénzügyi konszolidációs erőfeszítések alkalmasak a 2012-es és 2013-as felülvizsgált célok teljesítésére. Az adóbevételek kissé elmaradnak a várttól, de ezt sikerült kiadáscsökkentésekkel ellentételezni. A kormány 2012-re 5 százalékos, 2013-ra pedig 4,5 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycélt követ.

Az IMF szerint összességében megállapítható, hogy jelentős eredményeket sikerült elérni a szerkezetátalakítási program végrehajtásában, jórészt a széleskörű politikai és társadalmi konszenzusnak köszönhetően, melynek megőrzése fontos eleme a program sikeres lezárásának. A trojka időszakos vizsgálatának pozitív értékelése lehetővé teszi a segélycsomag következő 2,5 milliárd eurós részletének átutalását, amire az IMF igazgatótanácsa, illetve az Ecofin, az uniós gazdasági és pénzügyminiszteri tanács és az Eurogroup, az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa jóváhagyását követően 2013 januárjában kerülhet sor.