A plázastop alatt is épül a pláza

2012.11.19. 13:53
A nemzetgazdasági miniszter november elejéig 51 boltépítést mentesített a plázastopos szabályozás jelentette tiltás alól, 55 kérelemre azonban nemet mondott. Az engedélyezett építkezések összesen 271 ezer négyzetméternyi beruházást jelentenek – derül ki a nemzetgazdasági tárca adataiból. Hatvanezer négyzetméteres fejlesztés és öt autókereskedés bővítése is átment a főleg környezetvédelmi szempontúnak mondott vizsgán, de ezer négyzetméteresnél kisebb építkezések is elakadtak. A fővárosban hat olyan kerület van, ahol minden építési kérelem átment, vidéken Nyíregyháza tűnik az új magyar kereskedelmi centrumnak.

A plázastop bevezetése óta több mint százszor kérték idén november elejéig az agrár- és a nemzetgazdasági tárca tagjaiból álló szakmai bizottságot, hogy javasolja a kereskedelemért felelős Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek: adjon felmentést a boltépítési tiltás alól. Az NGM által lapunknak kiadott adatokból kiderül, hogy a miniszter november 6-ig összesen 106 ügyben döntött, ezek közül 51 beruházás kapott zöld utat, 55 kérelmet viszont hiába adtak be.

Az engedélyt kapott építkezési kérelmek alapján 271 ezer négyzetméteren kezdődhet boltépítés, illetve üzletátalakítás, -bővítés. Az elutasított 55 kérelem összesen 344 ezer négyzetméternyi építkezésre szólt, ám ez nem azt jelenti, hogy biztosan ennyi építkezés is indult volna, számításaink szerint nagyjából 264 ezer négyzetméternyi beruházás, tehát a kezdeményezetteknek kicsivel kevesebb, mint fele akadt fenn a szűrőn.

Lidl, Penny, Metro: nem

Ennek az az oka, hogy egyes cégek többször is megpróbáltak engedélyt kapni egy építkezésre. A Lidl Magyarország Bt. például 27 kérelmet adott be, és – mint ez már korábban nyilvánosságra került – minden alkalommal kudarccal járt a jellemzően 1300 és 2800 négyzetméter körülire tervezett boltjaival. A méretnagyságból, a tervezett helyszínből és a kérelem benyújtásának időpontjaiból – lásd a cikkünk végén lévő táblázatot – azonban úgy tűnik, hogy a cég vélhetően összesen csak 14 üzletet akar nyitni, de egyes helyszínekre kétszer-háromszor is benyújtotta kérelmét.

Nemcsak a Lidl járt pórul azonban az egyedi elbírálással. Az S+R Projekt Fejlesztési Kft. három Penny Market-építés kérelmét nyújtott be, mindháromszor bukott. Szintén visszautasították a Tesco két – egy ötezer és egy tízezer négyzetméteres – boltjának építését Érden és Szentendrén, de nem volt eredményes a Metro egyetlen, keszthelyi próbálkozása sem.

A Lidlhez hasonlóan a Magnum Hungária is többször próbálkozott. A 62 ezer négyzetméteresnek megálmodott kecskeméti beruházására előbb márciusban, aztán júliusban adtak be kérelmet, másodszor is hiába. Ez egyébként azon kevés esetek egyike volt, amikor tényleg indokoltnak tűnt a plázastop kifejezés használata: a kérelmek jellemzően tizedekkora területre vonatkoztak. A  megakadályozott beruházások átlagos területe 6273 négyzetméter lett volna, alig nagyobb az engedélyezettek 5313 négyzetméteres átlagánál.

Hatszázas nem, negyvenkétezres igen

Ráadásul mindössze öt olyan fejlesztés lett volna, ahol a területnagyság meghaladta volna a tízezer négyzetmétert: a kecskeméti mellett két fővárosi és két agglomerációs (egy dunakeszi és egy budaörsi). Ezek közül csak kettő, a budaörsi és a kecskeméti lett volna harmincezer négyzetméteresnél nagyobb. Az engedélyezett 51 építkezésből szintén öt nagyobb tízezer négyzetméteresnél – viszont mindegyik nagyobb harmincezer négyzetméternél, a legnagyobb a főváros XIII. kerületébe az Alpha Tower Kft. és Béta Tower Kft. által tervezett beruházás, aminek mérete hatvanezer négyzetméter, tehát lényegében megegyezik a Kecskeméten tervezett építkezés méretével.

Az, hogy a nagyság nem számított a bizottsági javaslattételnél és a miniszteri döntésnél, nemcsak a fenti számokból látszik. Hanem például abból is, hogy hat esetben ezer négyzetmétert sem elérő – további kétszer ezt a határt épp csak meghaladó méretű – üzlet megépítését nem engedélyezték. Mint a táblázatban látható, néhány vidéki település mellett az agglomerációban, Vecsésen és a fővárosi XI. kerületében is elmarad egy-egy ilyen beruházás.

Ez utóbbi helyszínen egyébként 600 négyzetméteres üzletet nem építhetett meg a Budafok II. Kft még egy májusi döntés alapján, miközben ugyanabban a kerületben júniusban 42 541 négyzetméteres beruházást engedélyeztek az Elete Kft.-nek. Nyíregyháza-Oroson a Szálka '96 Kft.-nek mondtak nemet egy 912 négyzetméteres építkezésre, viszont a megyei állatkórház 1200 négyzetméteres állatkórház-építés átment a rostán.

Nem a méret a lényeg

Persze hivatalosan nem is kellett a méretnek számítania. „Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerint a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű kereskedelmi építmény létesítésének tilalma alól kell a kereskedelemért, a környezetvédelemért és a vidékfejlesztésért felelős miniszterek által működtetett bizottság véleményét kikérni; a vélemény alapján a kereskedelemért felelős miniszter adhat felmentést” – közölte kérdésünkre az NGM. Vagyis nem egy pláza, hanem már egy szimpla áruház építéséhez, bővítéséhez is engedély kell. A boltépítési moratórium elvileg 2014 végéig szól, a tiltás alól lehet a bizottsághoz benyújtott kérelemmel felmentést kérni, és azt a minisztertől megkapni.

A miniszteri döntést előkészítő öttagú testület – amelybe a környezetvédelmet felügyelő vidékfejlesztési, valamint a kereskedelmet irányító gazdasági tárca két-két tagot delegál, míg elnöke a kereskedelmi engedélyezési hivatal főigazgatója – az építészeti törvény és egy tavaly decemberi kormányrendelet alapján vizsgálja a tervezett beruházásokat. A bírálati szempontok között a környezetvédelem, a vidékfejlesztésre gyakorolt hatás, valamint a helyszínen már meglévő kereskedelmi építmények környezetre és vidékre gyakorolt összes hatása szerepel; a testület ezeket mérlegelve teszi meg javaslatát, ami alapján a miniszter dönt (az NGM azt nem közölte, hányszor tért el a bizottság véleménye és a miniszter döntése, vagy hogy volt-e egyáltalán ilyen eset).

A környezet értéke

Persze az is különös, ha a környezetvédelmi, élhetőségi szempontok számítanak. Vannak olyan döntések, amelyeknél az indoklás tényleg erre utal: a Népszabadság korábbi információi szerint a Lidl valamennyi elutasításánál lényegében ugyanaz, a döntést a fokozott környezetterheléssel indokoló szöveg szerepel.

Figyelemreméltó ugyanakkor, hogy nem volt zavaró szempont a fokozott környezetterhelés akkor, amikor autós vállalkozások kérelmére mondtak igen: a Bárdi Autó Zrt. három városban, Nyíregyházán, Pécsen és Szegeden kapott engedélyt összesen 2500 négyzetméternyi bővítésre, többek között várhatóan forgalomnövekedést okozó regionális raktár, valamint logisztikai bázis építésére (két további autós vállalkozás is kapott bővítési engedélyt). A debreceni székhelyű Divinus Ingatlanbefektetési Alap Budaörsre tervezett szolgáltatóháza viszont annak ellenére nem kapott felmentést a plázastop alól, hogy az építkezésnek a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség határozata (pdf) szerint „jelentős környezeti hatása nincs”.

A várható fokozott környezetterhelés mellett az elutasítások indokaként gyakran szereplő szempont az, hogy a környék kiskereskedelmi infrastruktúrája már kiépült. Ez azonban nem volt zavaró például akkor, amikor Matolcsy György jóváhagyta például az Alpha és Béta Tower Kft.-k építkezését a főváros XIII. kerületében, a Váci út és Róbert Károly körút már eddig is forgalmas és jól kiépített infrastruktúrájú térségében. A moratórium alól felmentett nagy méretű fővárosi beruházásoknál általában városrendezési indokokkal magyarázták a jóváhagyást, ilyen indokkal építkezhet az Etele téren, a négyes metró majdani végállomásánál a Futureal-érdekeltségű Elete Kft., illetve építheti meg a Bosnyák tér átalakításának részeként a lengyel Echo Investment a Mundót.

Újpest, Kőbánya nem, Belváros igen

Az NGM által közölt adatokból az is kiderül: az engedélyezett beruházások többsége nem építkezés, hanem bővítés (persze a legnagyobb területűek út építésű ingatlanok lesznek). A jóváhagyott 51 fejlesztésből 28 helyszínen bővítés lesz, és csak 23 helyen készül új épület. Az elutasított beruházások mindegyike új építkezést jelentett volna.

Érdekes kérdés, hogy a plázastop alóli felmentéseknél vagy elutasításoknál erős helyi – települési vagy a fővárosban kerületi – lobbit mennyire lehet felfedezni. Az látszik a listából, hogy agglomerációs településen nem volt könnyű felmentést kapni: egyetlen kérelmet sem fogadtak el, egy szigetszentmiklósi beruházásét, miközben tizenkét kérelmet – és még két további Pest megyeit – visszautasítottak.

Budapestnek tíz kerületében összesen 14 beruházás mentesült a plázastop alól, nyolc kerületben 16 kérelem viszont elbukott. Négy olyan kerület van, amely mindkét csoportba tartozik: a XI., a XIII., a XIV. és a XX. kerület, ahol volt engedélyezett és elutasított felmentési kérelem is. A II., a III., az V:, a VI., a XV. és a XXI. kerületbe beadott kérelmek mindegyike, összesen kilenc, átment a szűrőn, míg a IV., a X., a XVI. és a XIX. kerületre beadott öt engedély mindegyike elbukott.

Az összes elutasított beruházásnak egyébként több mint egyharmada valósult volna meg Budapesten vagy az agglomerációjában. Az engedélyezetteknek negyede volt budapesti, agglomerációs fejlesztés, mint írtuk, egy van köztük. A vidéki helyek közül Nyíregyházának volt a legnagyobb szüksége boltokra: összesen hat engedélyt kaptak a városba tervezett beruházások; Győrbe és Szegedre hármat-hármat adtak ki – utóbbiba egyet külterületre, egyet a dorozsmai városrészre. Pécsre és Debrecenbe kettőt-kettőt, Miskolcra és még huszonegy további településre egyet.

Nyíregyháza az elutasítások listáján is az élen van, Budaörssel holtversenyben: négy-négy ide tervezett beruházás kérelmét dobták vissza. Szeged és Balatonalmádi három-hárommal következik, majd jön Debrecen és Kecskemét kettő-kettővel (a többszöröződést sokszor itt is a Lidl többször próbálkozása magyarázza). Miskolcra és Pécsre tervezett építkezésre nem mondtak nemet – derül ki az adatokból. A balatoni térség kereskedelmi infrastruktúrája láthatóan úgy jó, ahogy van: kevés építési szándék volt, azt is mind visszautasították, míg a leginkább is váráról ismert hevesi település, Sirok érdekes módon mindkét listára felkerült.

November 6-ig a miniszter az alábbi felmentési kérelmeket hagyta jóvá:

 Engedélyt kérő vállalkozás, kereskedelmi lánc neve  Beruházás helye  A beruházás mérete  Engedélykérelem beadásának dátuma  Döntéshozatal dátuma
 Alfi-Ker Kereskedelmi Kft.  Tiszaújváros  590 m2  2012.06.18  2012.07.10
 Alpha Tower Kft. és Béta Tower Kft.  Budapest, XIII. ker.  60000 m2  2012.05.24  2012.08.02
 Andrássy 52 Bar Kft. *  Budapest, VI. ker.  738,87 m2  2012.05.03  2012.05.31
 AR-THERM Kft. *  Győr  2509 m2  2012.05.03  2012.05.31
 AUTÓ-ÓBUDA Invest Kft. *  Budapest, III. ker.  462,33 m2  2012.06.22  2012.08.15
 Balmaz-Tola Ingatlanhasznosító Kft. *  Balmazújváros  417 m2  2012.08.17  2012.09.17
 Balogh Autóházak Kft.  Nyíregyháza  640 m2  2012.03.09  2012.04.05
 Bárdi Autó Zrt.  Nyíregyháza  1116 m2  2012.02.21  2012.03.21
 Bárdi Autó Zrt. *  Szeged  759 m2  2012.02.02  2012.03.21
 Bárdi Autó Zrt. *  Pécs  600,5 m2  2012.02.06  2012.03.22
 Baromfiudvar 2002. Kft. *  Nyíregyháza  512 m2  2012.06.21  2012.07.10
 Baumgartner Autócentrum Kft. *  Budapest, XXI. ker.  462 m2  2012.08.31  2012.10.25
 BERI IMMO PROJEKT Kft. *  Jászárokszállás  683 m2  2012.08.27  2012.10.25
 CITY POINT DEVELOPMENT Kft.  Győr  44898,63 m2  2012.04.23  2012.06.13
 Co-op Star Zrt. *  Sirok  777 m2  2012.09.20  2012.10.19
 Curia Pannonia Ingatlanforgalmazó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. *  Győrújbarát  536 m2  2012.08.27  2012.10.19
 Csorvás-Pharma Kft.  Gerendás  407 m2  2012.03.07  2012.04.05
 DÁI Délibáb Áruház Ingatlanhasznosító Kft. *  Debrecen  3911 m2  2012.04.12  2012.05.11
 Deák Sándor egyéni vállalkozó  Mezőcsát  450 m2  212.02.07  2012.03.05
 Déli-Farm Kft.  Szeged - Kiskundorozsma  590 m2  2012.06.18  2012.07.10
 DUNA-FITT Kft. *  Dunaújváros  360 m2  2012.05.17  2012.06.13
 Echo Investment Kft.  Budapest XIV. ker.  32002 m2  2012.04.10  2012.06.13
 Elete Kft.  Budapest, XI. ker.  42541 m2  2012.06.05  2012.07.04
 Galga Coop Zrt. *  Galgahévíz  325 m2  2012.04.10  2012.05.21
 Haris József egyéni vállalkozó *  Jánoshalma  1468,78 m2  2012.05.24  2012.06.22
 Hűvösvölgyi Szolgáltatóház Kft. *  Budapest, II. ker.  2662 m2  2012.09.06  2012.10.25
 ifj. Kelemen Tibor egyéni vállalkozó  Nyíregyháza  537 m2  2012.01.23  2012.02.22
 IKEA Lakberendezési Kft.  Budapest, XX. ker.  37944,26  2012.05.11  2012.07.10
 JET Electronic Kft. *  Apagy  1242,27 m2  2012.05.04  2012.05.31
 JOP Invest Kft.  Ajka  338 m2  2012.09.06  2012.10.25
 JP interkontakt Kft. *  Budapest, III. ker.  410 m2  2012.07.20  2012.09.17
 Keleti Trade Kft. *  Budapest, VI. ker.  976,9 m2  2012.05.02  2012.05.31
 Kheopsz Építészeti Kft.  Csorna  1247 m2  2012.04.25  2012.05.25
 Kohán Kft. *  Nyíregyháza  700 m2  2012.06.25  2012.08.15
 Krinor Bt. *  Pécs  1070 m2  2012.02.21  2012.04.18
 Kurucz Ferenc egyéni vállalkozó *  Berettyóújfalu  1105 m2  2012.03.21  2012.05.11
 L.V. Regal Kft. *  Budapest, V. ker.  713 m2  2012.03.07  2012.05.03
 MATUSZ Vad Kft. *  Felsőtárkány és Győr  1142 m2és 3684,72 m2  2012.01.25  2012.04.26
 Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft. *  Debrecen  4623,58 m2  2012.07.12  2012.08.14
 Office-Hotel Kft. *  Budapest V. ker.  630 m2  2012.03.23  2012.05.03
 Ökologia Hungaria Kft.  Szigetszentmiklós  2280  m2  2012.08.15  2012.09.17
 Panzi-Pet Kft.  Budapest , XV.  ker.  3510 m2  2012.01.23  2012.02.22
 Reinvest Millenium Kft .  Szeged külterület  436 m2  2012.01.27  2012.02.22
 Rhone Vet Kft.  Budapest, XI. ker.  352,6 m2  2012.06.05  2012.06.29
 Sárospatak és Vidéke ÁFÉSZ *  Sárospatak  643 m2  2012.07.26  2012.08.17
 Stinner Bádogos Kft.  Mosonmagyaróvár  442,11 m2  2012.06.13  2012.07.10
 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Állatkórház Nyíregyháza  Nyíregyháza Oros  1200 m2  2012.02.09  2012.03.05
 TOMPAKER Kft. *  Tompa  1952 m2  2012.03.22  2012.05.17
 TRIDENT Kft.  Lenti  2000 m2  2012.03.23  2012.05.21
 UNIO COOP Szövetkezeti Kereskedelmi Zrt. *  Boldva  612 m2  2012.07.09  2012.09.11
 Univentil Kft.  Miskolc  540 m2  2012.04.25  2012.05.25

A *-gal jelölt beruházások nem új építésűek, hanem vagy a már meglévő építmény bővítésére, felújítására vagy profilváltásra kerül sor

November 6-ig a miniszter az alábbi felmentési kérelmeket utasította el:

 Engedélyt kérő vállalkozás, kereskedelmi lánc neve  Beruházás helye  A beruházás mérete  Engedélykérelem beadásának dátuma  Döntéshozatal dátuma
 B&B Budapest Zrt.  Szeged  3772 m2  2012.03.07  2012.04.11
 Balaton Vision Kft.  Balatonfőkajár  4828 m2  2012.07.19  2012.08.17
 Brooks Invest Kft.  Hajdúsámson  1111 m2  2012.02.14  2012.03.27
 Budafok II. Kft.  Budapest, XI. kerület  600 m2  2012.05.09  2012.05.31
 Co-op Star Zrt.  Sirok  777 m2  2012.06.05  2012.06.29
 Divinus Ingatlanbefektetési Alap  Budaörs  48917 m2  2012.06.15  2012.09.21
 Dolium Hordógyártó és Faipari Kft.  Budapest  4900 m2  2012.02.21  2012.03.27
 INPROX BP XX. Kft.  Budapest, XX. Kerület  13139.6 m2  2012.02.01  2012.04.05
 Janyca Kft.  Novaj  450 m2  2012.06.21  2012.08.15
 Keleti Magma Kft.  Debrecen  4500 m2  2012.02.10  2012.03.27
 KESO Kft.  Debrecen  4758 m2  2012.03.14  2012.04.18
 Kispatak 2000 Kft.  Cigánd  663 m2  2012.02.09  2012.03.27
 Lidl Magyarország Bt.  Budapest, XIV. ker.  2095 m2  2012.04.13  2012.05.17
 Lidl Magyarország Bt.  Budapest, XIV. ker.  2260 m2  2012.05.14  2012.06.12
 Lidl Magyarország Bt.  Budapest, XIV. ker.  2096 m2  2012.05.14  2012.06.12
 Lidl Magyarország Bt.  Budapest, XIII. ker.  2439 m2  2012.05.14  2012.06.12
 Lidl Magyarország Bt.  Budapest, XI. ker.  2096 m2  2012.05.14  2012.06.12
 Lidl Magyarország Bt.  Budapest, XI. ker.  2096 m2  2012.05.14  2012.06.12
 Lidl Magyarország Bt.  Szeged  1300 m2  2012.05.14  2012.06.12
 Lidl Magyarország Bt.  Nyíregyháza,  7185 m2  2012.05.14  2012.06.12
 Lidl Magyarország Bt.  Budapest, IV. ker.  2386 m2  2012.05.14  2012.06.12
 Lidl Magyarország Bt.  Budaörs,  2751 m2  2012.05.14  2012.06.12
 Lidl Magyarország Bt.  Balatonalmádi,  1896 m2  2012.05.14  2012.06.12
 Lidl Magyarország Bt.  Budapest, XI. ker.  2760 m2  2012.05.23  2012.06.22
 Lidl Magyarország Bt.  Letenye  1531 m2  2012.05.30  2012.06.29
 Lidl Magyarország Bt.  Kőszeg  1862 m2  2012.05.30  2012.06.29
 Lidl Magyarország Bt.  Budapest, XI. ker.  2096 m2  2012.06.29  2012.07.26
 Lidl Magyarország Bt.  Szeged  1300 m2  2012.06.29  2012.07.26
 Lidl Magyarország Bt.  Nyíregyháza,  7185 m2  2012.06.29  2012.07.26
 Lidl Magyarország Bt.  Budapest, IV. ker.  2386 m2  2012.06.29  2012.07.26
 Lidl Magyarország Bt.  Budaörs,  2751 m2  2012.06.29  2012.07.26
 Lidl Magyarország Bt.  Balatonalmádi,  1896 m2  2012.06.29  2012.07.26
 Lidl Magyarország Bt.  Budapest, XIX. Ker.  2760 m2  2012.06.29  2012.07.26
 Lidl Magyarország Bt.  Budapest, IV. ker.  2386 m2  2012.06.29  2012.07.26
 Lidl Magyarország Bt.  Budaörs,  2751 m2  2012.06.29  2012.07.26
 Lidl Magyarország Bt.  Balatonalmádi,  1896 m2  2012.06.29  2012.07.26
 Lidl Magyarország Bt.  Budapest, XIX. ker.  2760 m2  2012.06.29  2012.07.26
 Lidl Magyarország Bt.  Nagykanizsa  2096 m2  2012.06.29  2012.08.17
 Magnum Hungária Centrum Kft.  Kecskemét  62063 m2  2012.03.14  2012.05.11
 Magnum Hungária Centrum Kft.  Kecskemét  62063 m2  2012.07.05  2012.08.02
 METRO Group Kft.  Keszthely  4900 m2  2012.03.02  2012.04.26
 MORRISON'97 Kft.  Budapest X. ker.  20211 m2  2012.05.17  2012.08.15
 Rubók Kft.  Gyál  2027 m2  2012.04.02  2012.05.25
 S+R Projekt Fejlesztési Kft.  Fót  1036 m2  2012.03.29  2012.05.25
 S+R Projekt Fejlesztési Kft.  Albertirsa  1031 m2  2012.02.16  2012.04.11
 S+R Projekt Fejlesztési Kft.  Budapest, XVI. ker.  1162 m2  2012.03.05  2012.04.11
 South Airport Park Duó Kft.  Vecsés  632 m2  2012.03.13  2012.04.26
 Swietelsky Magyarország Kft.  Dunakeszi  18411 m2  2012.05.30  2012.06.29
 Szabó Márton egyéni vállalkozó  Vác  1426 m2  2012.02.03  2012.03.27
 Szálka'96 Kft.  Nyíregyháza-Oros  912,33 m2  2012.05.03  2012.06.12
 Szálka'96 Kft.  Nyíregyháza-Sóstó  1006,19 m2  2012.05.03  2012.06.12
 T-DC Ingatlanberuházó Kft.  Törökbálint  4057 m2  2012.03.21  2012.05.11
 Tesco-Global Zrt.  Érd  4995 m2  2012.08.03  2012.09.21
 Tesco-Global Zrt.  Szentendre  9769 m2  2012.08.03  2012.09.21
 Vörösvár Invest Kft.  Nagykovácsi  6025 m2  2012.08.30  2012.10.25