A többség szerint nem lesz IMF-megállapodás

2012.11.20. 07:34

Továbbra sem látni egyértelműen, hogy köt-e megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal a magyar kormány a 2014-es választások előtt vagy sem -szemlézi a Napi Gazdaság a Bloomberg  hírügynökség elemzőit. A 22 megkérdezett szakértőből tíz szerint ez a kormány már nem ír alá szerződést a Valutaalappal, nyolc szerint lesz egyezség, négyen pedig 50-50 százalékos esélyt adnak erre. Egyikük sem hiszi, hogy 2012-ben összejöhet a megállapodás.

Orbán Viktor miniszterelnök egy évvel ezelőtt fordult az IMF-hez, amikor a forint rekordszintre gyengült az euróval szemben és a hitelminősítők a bóvli kategóriába rontották az ország adósságaira adott minősítésüket.

A 15 milliárd eurós csomagról folytatott tárgyalások azért húzódnak azóta is, mert Orbán nem óhajtja teljesíteni a kedvezményes hitel jogi és gazdasági feltételeit. A magyar kötvények és a forint teljesítménye meggyőzheti a kormányt arról, hogy nincs szüksége az IMF hátszelére - idézi a hírügynökség Németh Dávidot, az ING elemzőjét.

A szakértő 50-50 százalékra adja a megállapodás esélyét, ami a piaci hangulat alakulásától függ. Hozzá hasonlóan mások is úgy vélekednek, hogy csak a külső gazdasági környezet számottevő romlása kényszerítheti a tárgyalóasztalhoz a kormányt.

A Fitch karácsonyig ítéletet mond Magyarország adóskockázati besorolásának idei felülvizsgálatára még nincs időpont - jelezte a Fitch Ratings a Reutersnek. A hitelminősítő - a szokásos menetrend szerint - valamennyi európai állam adóskockázati besorolását felülvizsgálja a karácsonyi szünetig, így a magyarét is.