Szász Károly: A bankok létjogosultságát kérdőjelezi meg a tartós veszteség

2012.11.20. 13:27

A bankok létjogosultságát kérdőjelezi meg, ha hosszú ideig veszteségesen kénytelenek működni, mondta Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami felügyeletének elnöke az Inforádióban. Szerinte a pénzintézeti rendszernek is, mint minden vállalkozásnak, jövedelmezően kell gazdálkodnia, hiszen akkor tudja ellátni a feladatait.

Szász Károly elmondta: a bankrendszer tevékenységének lényege a kockázat porlasztása, a forrásokat elhelyező betétesek és a hitelfelvevők közé áll be a bankrendszer, amely egy lejárati, illetve egy kockázati transzmissziót végez. A kockázat felfogását biztosítja a bankok tőkéje. Ha ez a tőke nem tud jövedelmezően gazdálkodni, akkor a létjogosultsága kérdőjeleződik meg, ekkor pedig a közvetítő szereppel van probléma.

Szerinte a tőketartalék csökkenése miatt néhány szövetkezeti pénzintézetet már megszüntetett a felügyelet. Jelenleg ilyen helyzet nem állt elő, "nem is szeretném még annak a látszatát sem kelteni, hogy ilyen probléma veszélye itt állna a jövőben előttünk - mondta Szász Károly.

A tranzakciós illetékről elmondta: az nehezen, de részben vagy egészben áthárítható az ügyfelekre. Egy szolgáltató, vagy egy termelő az őt érintő különböző költségeket valamilyen mértékben mindig igyekszik érvényesíteni az árban, ez teljesen természetes. Azt, hogy ezt mennyire képes megtenni, a szolgáltatás jövedelem- és árrugalmassága határozza meg.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke azonban arra figyelmeztetett: a számla-szerződéseknél új díjat nem lehet érvényesíteni. Arra azonban lehetőség nyílhat, hogy a számítási módszer megváltozzon, például egy fix díjtétel helyett egy változó lett bevezetve. Itt azt kell megnézni, hogy ez a változás eredményezett-e hátrányos helyzetet az ügyfelek nagyobb tömegeire nézve. Ilyen változtatásra egyébként csak akkor van mód, ha az eredeti szerződés tartalmazza ezt a lehetőséget, mondta Szász Károly.