Bencsik: A vidék újabb igazságtalan terhet kap a nyakába

2012.11.21. 22:53

"A közműadóról szóló szavazásnál tartózkodtam, s többen is érdeklődtek annak okáról. Nos, a közműadó kivetésével, ha nem is ebben a formájában, de egyetértek. Leginkább akkor, ha azt a települések szedhették volna be - hozzá járulva a helyi közszolgáltatások fenntartásához -, de ez néhány óra leforgása alatt megváltozott, és a bevételek az államkasszába kerülnek, a teher pedig helyben marad" - írta Bencsik János facebook oldalán egy nappal azután, hogy a parlament elfogadta a közműadót.

Bár az adó első koncepciója arról szólt, hogy azt az önkormányzatok vethetik ki, és méterenként 100 forintig dönthetnek az adó mértékéről is, végül változott a terv az adót végül központilag vetik ki, mértéke pedig egységes lesz. Illetve még az is csak majdnem, a pénteken benyújtott, majd sürgősséggel megszavazott tervezetet ugyanis még az utolsó pillanatban is jelentősen átírták, mértékét megemelték 125 forintra, és kivették az adófizetők köréből a két legnagyobb vezetékhálózat tulajdonosát, az állami Mavirt, és a Mol tulajdonolta FGSZ-t. Az adó alól mentesítik az állami cégeket és intézményeket is.

Egy másik bizottsági módosító javaslat további kivételekről is rendelkezett. Eszerint a hírközlési vezetékkel rendelkező adóalanynak a hírközlési vezeték utáni adó alapjának 170 000 métert meg nem haladó része után az egyébként fizetendő adó 20 százalékát, 170 000 métert meghaladó, de 250 000 métert meg nem haladó része után az egyébként fizetendő adó 40 százalékát, a 250 000 métert meghaladó, de 300 000 métert meg nem haladó része után az egyébként fizetendő adó 80 százalékát, a 300 000 métert meghaladó része után a fizetendő adó teljes összegét kell megfizetni.

Az energiacégek nehezen mozdítható vagyonelemeinek megsarcolása viszonylag biztosan számolható bevételt jelent a költségvetés szempontjából, nagyon eltérő módon érintik azonban az egyes cégeket, mivel egységnyi vezetékre különböző számú fogyasztó jut. Különösen hátrányosan érintik például azokat az elsősorban vidéki, ritkán lakott településeken szolgáltató cégeket, amelyek kevés fogyasztót látnak el vezetékeiken.

Erre utalt bejegyzésében a tartózkodó fideszes volt energetikai államtitkár is, szerinte a teher eloszlása az adóalap elnagyolt meghatározása miatt társadalmilag nem igazságos. "Miután csak a vezeték hossza számít, a rajta forgalmazott szolgáltatás mennyisége viszont nem, így a vidéki fogyasztási körzetek adóterhe - ebben az adónemben - akár nyolszor nagyobb is lehet a fővárosinál. Akkor lehetne igazságosabb, ha a vezetékhossz és a forgalom valminő szorzata alapján kerülne megállapításra, és akkor a vidék nem kapna újabb igazságtalan terhet a nyakába. A növekvő adóteher pedig minden bizonnyal hatással lesz majd a karbantartási munka színvonalára, mely ellátásbiztonsági kérdésként jelentkezik majd" - írta a facebookon Bencsik.

A fideszes képviselő már korábban is több szakmai ügyben fordult szembe a frakcióval, emlékezetesek Lázár Jánossal vívott csatái, amelyek az akkor még frakcióvezető Lázár energetikai témájú módosítóját kísérték.