Vendel
6 °C
20 °C

Tízmillió forintért egy négyzetméter

2012.11.21. 08:47

Az ötödikről a harmadik helyre ugrott Hongkong a világ legdrágább városainak rangsorában a lakások árát alapul véve, írja szerdai összeállításában a South China Morning Post című hongkongi lap.

Az első Monaco, ahol az átlagos négyzetlábankénti ár 4864 dollár, vagyis nézetméterre átszámítva több, mint 10 millió forint, majd London következik a sorban 2396 dollárral (négyzetméterre 5 millió forint), míg Hongkongban átlagosan 1893 dollárt (négyzetmétere 4 millió forint) kérnek a legdrágább lakások négyzetméteréért. A kínai különleges közigazgatási övezet januárban még az ötödik helyen állt. A tavalyi negyedik negyedévi adatokat az idei harmadik negyedévivel összehasonlítva az áremelkedés mértéke 10,4 százalék.

Miután a hongkongi kormányzat a múlt hónapban 14 százalékos illetéket vetett ki a külföldi és a vállalati vevőkre, továbbá a lakások rövid időn belüli tovább értékesítőit is extra illetékkel sújtja, a piac visszaesett - számoltak be az ágazat szakemberei. Az intézkedés célja az ingatlanspekuláció visszaszorítása volt, a luxuslakások vásárlóinak 40 százaléka ugyanis becslések szerint a szárazföldi Kínából érkezett. Az illeték így elsősorban őket illetve a külföldieket érinti.

Amennyiben azonban a kínai nemzeti valuta, a jüan tovább erősödik, s a szárazföldi kínaiak folytatják a hosszútávra szóló jól jövedelmező befektetési lehetőségek kutatását, még ha kevesebben is, de minden valószínűség szerint visszatérnek Hongkongba - vélik a szakemberek. Ezt igazolja a szingapúri példa is, ahol a külföldiek ingatlanvásárlását ugyancsak külön illeték terheli, de vásárlási kedvük ettől nem sokat változott.

Alakások kínálata a városban korlátozott, a hongkongi ingatlanbefektetések ezért is jól jövedelmezőek, s a jogi körülmények, biztosítékok jobbak a szárazföldi kínainál. Vagyonuk diverzifikálásához a hongkongi ingatlanpiac tehát kiváló lehetőségeket nyújt, állapítják meg az elemzők.