Félrevezettek a biztosítás-összehasonlítók

2012.11.21. 13:34
Kilenc online biztosításközvetítővel szemben hozott határozatot a PSZÁF, mivel a biztosítók által meghirdetett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak nem egyeztek meg az általuk kalkulálttal. A hatóság több közvetítőt szólított föl arra: jelezzék honlapjukon azt is, ha nem minden piaci szereplő ajánlatát tüntetik fel.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete  2012. november 6.-tól fogyasztóvédelmi témavizsgálatot folytatott 16 hazai online biztosításközvetítőnél. A vizsgálat során végzett szúrópróbaszerű matematikai számításokkal, próbavásárlásokkal a hatóság azt tekintette át, hogy a biztosításközvetítők honlapjain kalkulált kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjak megegyeznek-e a biztosítók ugyanazon konstrukciókra és ügyfélkörre meghirdetett díjaival, illetve számításaival.

A vétkesek

A PSZÁF megállapított, hogy: a biztosítás.hu, a Biztosítási Alkusz Kft., a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft., az Eurorisk Biztosítási Alkusz Kft., a Konexus Biztosítási Alkusz Kft., a Netrisk.hu Első Online Biztosítási Alkusz Zrt., a Porsche Biztosításközvetítő Kft., a Praeventio Biztosítási Alkusz Kft., a Somogy Bróker Biztosítási Alkusz Kft., a Rombusz Bróker Biztosítási Alkusz Kft. esetében a konkrét kalkulált kgfb díjak nem egyeztek meg az érintett biztosítók meghirdetett díjtarifája alapján kiszámított díjjal. Az érintett biztosításközvetítők – nyolc alkusz és egy többes ügynök – ezzel megsértették a biztosítási törvényt.

A PSZÁF határozataiban megtiltotta a jogszabálysértő magatartás folytatását, és kötelezte a biztosításközvetítőket, hogy díjkalkulátoraikat a továbbiakban a biztosításszakmai jogszabályi előírásoknak megfelelően működtessék. Ha a biztosításközvetítő tevékenysége során olyan műhibát vét, amely esetlegesen hátrányos a kgfb szerződést megkötött ügyfélre, a törvény szerint ezért az adott közvetítő tehető felelőssé, közölte a felügyelet.

Vezetői levélben hívta fel az érintett biztosításközvetítők figyelmét a PSZÁF arra is, hogy ha nem szerepeltetik honlapjukon valamelyik kgfb díjat hirdető biztosítót (egy vagy több piaci szereplőt), s a hozzájuk kapcsolódó díjkalkulációk sem jelennek meg, ezt a tényt a hiányzó biztosítók nevének feltüntetésével honlapjukon figyelemfelhívó módon jelezzék a fogyasztóknak.

Netrisk: Apró pontosításokat kértek csak

A Netrisk.hu erre reagálva kiadott egy közleményt, ami szerint az ő esetükben a PSZÁF három apró pontosítást kér, ezek egyike sem volt olyan, amely a Netrisk.hu-n kötött szerződéseket, vagy bármely ügyfelükett érintette volna. A kalkulátorukban az összes biztosító ajánlata megtalálható, illetve a törvényi kötelezettségeken túl árgarancia szolgáltatásukkal is az ügyfelek érdekeit védik.