Nehezen teljesíthető az idei hiánycél

2012.11.21. 08:26

Az önkormányzati adósságátvállalás miatt nehezen tartható az idei hiánycél a Policy Agenda elemzése szerint.

Mint ismert, a kabinet azt javasolta, hogy nagyjából 100 milliárd forinttal emeljék meg a 2012-évi költségvetési hiány mértékét, ezzel párhuzamosan ugyancsak ekkora mértékben emelkedne meg a kiadási előirányzat. Ennek egyértelmű oka a következő: az 5000 fő alatti települések esetében nagyságrendileg 96 milliárd forint korábban felvett hitel visszaváltását szeretnék megoldani. Ennek során viszont nem a hitel átvállalását, hanem az önkormányzatok számára a hitel kiváltásához szükséges pénz átadását választották. Ez pedig folyó kiadásnak fog minősülni a központi költségvetés számára, írják a Polcy Agenda elemzői.

Amennyiben teljesíthetőnek gondoljuk a költségvetési törvényben rögzített számokat, akkor is látható, hogy már a kabinet szerint sem sikerül tartani azt a hiánypályát, amit előzetesen kiszámoltak. Az önkormányzati hiány mértékét jelenleg csak a kormány által adott várakozások alapján tudjuk becsülni. A 2012-es költségvetési törvény indoklásában még 150 milliárd forintos hiánnyal számoltak a települések esetében. Ezt figyelembe véve 2,8 százalék lenne a hiány mértéke az államháztartás egészére nézve.

A Költségvetési Tanács diszkréten fogalmaz az idei folyamatok megítélése során, hiszen a költségvetés módosításához adott véleményében azt közli: „a 2012. évi költségvetési egyenleg tartását biztosító intézkedésekről szóló 1428/2012. (X . 8.) Korm. határozatban rögzített intézkedések végrehajtása és az Országvédelmi Alap zárolása mellett a tervezett módosítás esetén is 3 százalék alatt tartható a költségvetés GDP-arányos hiánya.”

A Policy Agenda számításai szerint önkormányzatok nélkül nézve 2,4 százalékos lenne a hiány mértéke, de nem csak a kiadások növekedése miatt lesz rosszabb, hanem a kormány által reméltnél alacsonyabb GDP adatok következtében is. Ha ehhez hozzáadjuk még az önkormányzatok által termelt hiányt is, akkor számításaink szerint éppen alatta marad a hiány a kritikus 3 százaléknak.

Mindez csak és kizárólag akkor teljesülhet, ha nem enged a kormány a belső nyomásnak, és nem szabadítja fel a tartalékokat. Úgy tűnik, hogy a gazdaság lassulása miatt kb. 450 milliárd forinttal lesz kisebb a bevételi oldal. Igaz ezt még képes a kabinet néhány tétel (korhatár alatti ellátások, fejezeti zárolások, Nemzeti Foglalkoztatási Alap) alacsonyabbra szabott kiadásaival és természetesen a 360 milliárd forintos tartalékkal némileg befedni.

A Polcy Agenda szerint a kormány elsődleges gazdaságpolitikai célja, hogy bebizonyítsa nemzetközi partnerei számára, hogy képes olyan költségvetési politikát folytatni, amely a „tervezett és kívánatos” cél alatt tartja a hiány mértékét. Ha ezt 2012-ben nem sikerülne végrehajtani, akkor az olyan kudarcot jelentene, amely megkérdőjelezné az eddigi lépések értelmét is. A feszes költségvetési politika megbontása azonban most már megkezdődött azzal, hogy a kabinet nem átvállalja, hanem kifizeti a kistelepülési önkormányzatok adósságát. Ez a mostani kb. 100 milliárd forintos lépés talán még kezelhető, de ha a politikai érdekek miatt elindul egy év végi költekezési hullám, akkor ez már átbillentheti a költségvetési hiányt a 3 százalék feletti sávba.  • Tippek
  • Bankszámla