Nincs örökös az agrárcégekre

2012.11.21. 16:16

Az agrárcégek több mint felénél tíz éven belül aktuálissá válik az utódlás kérdése, derült ki a Budapest Bank kutatásából. Bár a nagy többség (77 százalék) tisztában van vele, hogy évekig is eltarthat, amíg a vállalatirányításhoz szükséges tudást át tudja adni.

Az agrárcégvezetők több mint felének nincs még kiszemelt követője, és még kevesebben vannak azok, akik már el is kezdték az utód felkészítését az új szerepkörre. A probléma súlyát jól mutatja, hogy az utódot még nem találó vezetők közel egyharmada abban látja a megoldást, hogy eladja, vagy felszámolja vállalkozását.

Az agrárcégek vezetői nehezen találnak utódot, mert tapasztalatuk szerint a fiatalok számára a mezőgazdaság, mint életpálya nem vonzó, más területek érdeklik őket (52 százalék), vagy tartanak az állandó kötöttségtől (50 százalék), illetve az ágazatot jellemző túl sok bizonytalanságtól (46 százalék). Igen kevesen gondolják csak úgy, hogy az új generációt vonzza ez a terület (33 százalék). Aggasztó adat, hogy a válaszadók jelentős hányada olyannyira nem talál maga helyett megfelelő vezetőt, hogy a cég eladását (25 százalék) vagy felszámolását (4 százalék) fontolgatja.

Az agrárcégeket a kutatás szerint más szektorokhoz képest kevésbé viselte meg a válság. Többségük fogyasztásra termel, és termékeikre a kereslet, ha némileg csökkent is, de stabil maradt az elmúlt években is. Számos egyéb kihívással azonban nekik is szembe kell nézniük.

Saját bevallásuk szerint a mezőgazdasági cégeknek a legnagyobb problémát a kedvezőtlen gazdaságpolitika (86 százalék), a tőkeszegénység (84 százalék) és az áfa mértéke (77 százalék) okozza.

Ennek megfelelően a szektort nagyban segítené a jövőben az átlátható gazdaságpolitika (84 százalék), a kiszámítható jogi, adózási, szabályozói környezet (81 százalék), de fontos lenne az átlátható pályázati rendszer (73 százalék) és a foglakoztatási feltételek könnyítése (73 százalék) is.

A mezőgazdaság kilátásait tekintve kivárnak a cégek: felük szerint az ágazat stagnálni fog az elkövetkező három évben, egyharmaduk szerint romlik majd, és csak 21 százalék vár javulást. Saját vállalkozásukkal kapcsolatban optimistábbak. Bár stagnálásra ugyanennyien számítnak, de itt jelentősebb azok száma, akik szerint a vállalkozásuk helyzete javulni (37 százalék), és csupán egyötödük véli úgy, hogy romlani fog a jövőben.