Ágnes
-3 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Visszaestünk az adórangsorban

2012.11.21. 15:45

Tavaly június óta 2012 májusáig 31 ország tett lépéseket a kis- és középvállalkozások adózásának megkönnyítése érdekében, derül ki a Világbank, az IFC és a PwC új kutatásából.

A Paying Taxes 2013 című tanulmány 185 gazdaság adózását vizsgálja, és rámutat, hogy a legáltalánosabb adóreformnak az online adózási rendszerek bevezetése vagy annak fejlesztése számít, amely 16 ország esetében is felmerült.

„Az elektronikus adatkezelés és fizetés csökkenti a papírmunkát illetve az adózási rendszer bonyolultságát, valamint segít az adózás teljesítésének növelésében és csökkenti az adminisztráció költségeit”- nyilatkozta Augusto Lopez Claros, a Világbank-csoport, globális indikátorok és elemzések részlegének elnöke. „A kutatás szerint az elmúlt évek során a közepes méretű vállalkozások körében fokozatosan csökkent a befizetések valamint az adózási kötelezettségek teljesítésére szánt órák száma. Az adózási terhek világszerte minden régióra jellemző csökkentése jelentős előrelépésnek minősül.”

A felmérés alapján a közepes méretű vállalatok átlagosan a nyereségük 44,7 százalékát adózzák le, 27,2 befizetéssel, a fizetési kötelezettségek teljesítésére pedig összesen 267 órát áldoznak. A nyolc év alatt, amióta a kutatás kezdetét vette, a teljesítési idő 54 órával csökkent, amely majdnem hét munkanapnak felel meg, a szükséges befizetések száma pedig több mint hattal, míg a teljes adóterhelési mutató egy százalékkal csökkent évente.

Andrew Packman, a PwC UK adóosztályának partnere szerint „a feszültség érezhető, a kormányoknak muszáj növelniük az adóbevételeket, ugyanakkor olyan rendszert kell létrehozniuk, amely elősegíti a gazdasági aktivitást és növekedést”. „Azon kormányoknak, amelyek próbálnak egy még inkább vállalkozásbarát adózási környezetet teremteni, nemcsak a különböző adókulcsokra kell összpontosítaniuk, hanem az adminisztrációs idő és a befektetett erőfeszítés minimalizálására is.”

Egy gazdasági elemzés szerint, amelyet a PwC vezető tanácsadója, Andrew Sentence készített és mutatott be, azok az országok, ahol lépéseket tettek az adózás adminisztrációjának csökkentése érdekében mind a befizetések számát, mind pedig az adózásra fordított időt illetőleg, nagyobb gazdasági növekedést könyvelhettek el. A reformok világszerte folytatódnak. A legfrissebb tanulmány szerint azonban, a reformokat bevezető országok száma az utóbbi év során 35-ről 31-re esett vissza. A reformok fókuszában továbbra is az adózási rendszer adminisztrációs terheinek csökkentése áll. A 2011-es év során a teljesítések ideje 8 órával, a befizetések száma pedig majdnem kettővel, míg a teljes adóteher csupán 0,3 százalékkal esett vissza.

A globális felmérés eredményeivel összhangban Magyarországon is érezhető pozitív elmozdulás az ország adózási környezetében, bár a javulás mértéke elmarad a globális átlagtól. Ennek következtében Magyarország enyhe visszalépést könyvelhet el a Paying Taxes kiadvány általános rangsorán (114-ről 118-ra). "Úgy tűnik, hogy adó-versenyképességi előrelépésünk a 3 százalék alatti államháztartási deficit áldozata lett" - kommentálta az eredményeket Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország adó- és jogi tanácsadási üzletágának vezetője.

A Paying Taxes 2013 - című tanulmány vizsgálja az összes kötelező adót és járulékot, amelyeket a közepes méretű vállalkozásoknak évente fizetniük kell. A vizsgált adók és a különböző járulékok magukba foglalják a társasági- és különadót, a TB-járulékot, a munkáltatói adóterheket, az ingatlanadót, a vagyonátruházási illetéket, az osztalékadót, a tőkenyereség adót, a pénzügyi tranzakciós illetéket, a hulladékszállítási adót, a gépjármű- és útadókat valamint az egyéb kisebb adókat és járulékokat.