Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Elképesztően nagy üzlet volt a marihuána

2012.11.22. 13:55

3000 százalékkal lőtt ki a legálisan orvosi marihuánát terjesztő Medbox részvényeinek árfolyama a MarketWatch a cégről szóló cikke kapcsán, írja a Conclude Zrt. Daily Gold rovata.

Az ominózus cikk azt taglalta, hogyan lehet befektetni a legális, azaz krónikus betegségek – mint a rák, az AIDS, a szklerózis multiplex vagy az epilepszia – gyógyításánál használható marihuánába, s az ilyet terjesztő néhány small cap OTC-cégek közül a Hollywoodi-i székhelyű Medboxot hozta fel példaként.

Majdnem százszorosára ugrott az árfolyama, miután megismerték

Erre az addig hosszú hónapokon át 2,5-6 dollár között forgó Medbox-papírok árfolyama 215 dollárig rakétázott, ami a cég piaci kapitalizációját 45 millió dollárról 2,3 milliárd dollárra értékelte fel.

Csak azt követően indult lefelé, hogy a Marketwatchnak nyilatkozó Medbox-alapító, Vincent Mehdizadeh sajtóközleményben próbálta hűteni a kedélyeket, mondván, a reális ár 5-10 dollár között lehet, de hát „a piac azt csinál, amit akar”.

Azóta egyébként a részvények meglehetősen volatilisek: árfolyamuk előbb 215-ről 20 dollárra estek, majd tegnapra ismét 62 dollárig repültek. A részvény múlt heti kiugró, 600-700 ezer dolláros forgalma nagybefektetők vagy hedge fundok adásvételeit sejteti a háttérben.

Ezt a Medbox-vezér nem tudta megerősíteni, ugyanakkor azt állította, ügyvédeivel már vizsgálja annak lehetőségét, hogyan lehet kárpótolni azokat, akik a szélsőségesen magas árfolyamon vásároltak be a papírokból, majd buktak óriásit a negatív korrekción.

Mellékesen 130 patikájuk is van

De miért van szükség egyáltalán kártérítésre, hiszen a Medbox-részvények őrült ralliját előidéző cikk azt is hangsúlyozta, rendkívül kockázatos legális marihuánát terjesztő cégekbe invesztálni? Hiszen az országszerte legális marihuánát is árusító mintegy 3 ezer patika közel egyhatoda húzta le a rolót, illetve záratta be azokat a szövetségi kormány.

Márpedig a Medbox 130 patikát üzemeltet és decemberben további 40 megnyitásával szeretné növelni gyógyszerpiaci részesedését.

A cég ugyanis biztos a fényes jövőben. Várakozásai szerint forgalma az idei háromnegyedévi 1,3 milliárd dollárral szemben 2014 végén 24 milliárd, 2016 végén 48 milliárd dollár lehet, ami 10,2-22,1 millió dolláros „egészséges” EBITDA-t (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) termelhet ezen időszakban.

A kirobbanó eredmények Mehdizadeh szerint már megalapozhatják a most még csak a spekulánsok által felvert 215 dolláros árfolyamot. „Az igazi vállalatoknak nincs szükségük reklámra” – jelentette ki magabiztosan a MarketWatch-cikkbe példaként azért valahogyan bekerült cég vezére.