Matolcsyék ezt most tényleg megígérik

2012.11.22. 08:21
A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az Európai Bizottság nyitott kapukat dönget, amikor azt kéri a magyar kormánytól, hogy 2013. január elsejével vezesse ki teljes egészében az átmeneti jelleggel bevezetett, egyes ágazatokat - így a kiskereskedelmet és a telekommunikációs szektort - terhelő különadókat

A Matolcsy-minisztérium tegnap este küldött egy közleményt azután, hogy az Európai Bizottság szerdán hivatalosan felszólította Magyarországot, hogy két hónapon belül módosítsa  az európai jogrend számára is elfogadhatóan a kiskereskedelmi és a telekommunikációs különadókról szóló jogszabályát, különben az Európai Bíróság elé terjesztheti az ügyeket.

A Bizottság ugyanis ezek az adók diszkriminatívak, méltánytalanul jobban sújtják a külföldi piaci szereplőket a hazaiaknál. Az EU szerint a különadók direkt úgy lettek kialakítva, hogy a külföldieket hátrányosan különböztessék meg, ami ellentétes a letelepedési szabadság uniós alapjogával.

Nyugi, hiszen ezt ígértük, mondjuk egyébként sincs baj vele

A magyar kormány ettől a kéréstől függetlenül, korábbi elhatározásához híven 2013. január elsejével teljes egészében megszünteti az átmeneti jelleggel bevezetett, egyes ágazatokat - így a kiskereskedelmet és a telekommunikációs szektort - terhelő különadókat.

Ugyanakkor a magyar kormány meg van győződve arról, hogy a hatályos magyar szabályozás teljes mértékben összhangban áll az uniós joggal - áll a közleményben.

Legutóbb a bankszektort verték át az ígéreteikkel

Többek között azért is kevésbé hitelesek az NGM fogadkozásai, mert épp legutóbb azonnal megszegték a bankadó kivezetésére tett "kőbe vésett" ígéretüket, amikor pénzt akartak még szerezni. Annak fényében volt a második Matolcsy-csomag különösen visszatettsző, hogy még napokkal korábban is az ellenkezőjéről győzködtek minden szereplőt.

A harmadik Matolcsy-csomagnál pedig hamár felrúgták a megállapodást, akkor rátettek még egy lapáttal, azaz a bankadót állandó adónemmé változtatták. Egyebek mellett emiatt pedig az IMF-fel való irreálisan hosszú tárgyalássorozatunk vált egyértelműen blöffé.

Csak a káros hatású külföldieket büntetik, hosszú távon

A gazdasági tárca hangsúlyozza azt is, hogy a kormány az adórendszer átalakítása során emellett olyan adónemek bevezetéséről döntött, amelyek hosszú távon is kiszámíthatóvá teszik az államháztartást.

Emellett remekül illeszkednek azon elképzeléséhez, hogy az adóterhelés súlypontja a jövedelmeket terhelő adókról egyre inkább a fogyasztási, forgalmi típusú, illetve a káros externáliákat terhelő adókra helyeződjön át.