Möbius reménykedve várja 2013-at

2012.11.22. 16:31

Az amerikai költségvetési szakadék problémája ellenére is bizakodó a feltörekvő piaci és kínai befektetésekkel kapcsolatban Mark Möbius, a Templeton Emerging Markets Group alapkezelő igazgatója – írja a Business Insider online pénzügyi portál. Túl az amerikai elnökválasztáson két tényezőt kell mérlegelnie a globális befektetőknek: ezek az amerikai gazdaság egészségi állapota, és Obama elnök néhány kulcsfontosságú országgal, elsősorban Kínával szemben folytatott külpolitikája.

A legsúlyosabb kérdés azonban az adóemelések és kiadáscsökkentések egyvelegéből az ezermilliárdos amerikai államháztartási hiány csökkentésére összeállított költségvetési kiigazító program küszöbön álló életbe léptetése.

Amennyiben a republikánus többséggel rendelkező képviselőháznak nem sikerül kompromisszumos megállapodásra jutnia az elnökkel és a demokrata többségű szenátussal, a hivatalos nevén Budget Control Act of 2011 költségvetési kiigazító program 2013 januárjában automatikusan életbe lép.

Egyes közgazdászok szerint az adóemelések és a kiadáscsökkentések együtt recesszióba taszítják az országot és az ebből következően növekvő munkanélküliség és csökkenő lakossági kiadások tovább súlyosbítják a helyzetet. A kongresszus költségvetési irodája szerint a program 4 százalék visszaesést okoz a 2012-es és a 2013-as pénzügyi évben.

Úgy gondolja Möbius, hogy az események ilyen lefolyása gazdasági katasztrófát okozna, mivel a világ legnagyobb gazdaságában bekövetkező recesszió az egész világra negatív hatással lenne, különösen az ázsiai exportgazdaságokra. Ha az Egyesült Államok beleveti magát a „pénzügyi szakadékba”, akkor magával ránt másokat is.

A jó hír a feltörekvő piaci befektetőknek az, hogy az elmúlt évtizedben csökkent az ázsiai exportgazdaságok függése az amerikai piactól. A dollárban kifejezett abszolút exportérték emelkedett ugyan, de az ázsiai országok jelentős mértékben diverzifikálták exportpiacaikat az Egyesült Államokon és Európán túl is, amely maga is saját adósságproblémájával küszködik.

Mostanra Japán, Dél-Korea, a Fülöp Szigetek, Vietnam, Thaiföld, Malajzia, Szingapúr és Indonézia legnagyobb exportpiacává Kína nőtte ki magát. Viszont továbbra is az Egyesült Államok a világ legnagyobb egységes nemzetgazdasága 16 000 milliárd dolláros hazai össztermékkel (GDP), amit a második helyen Kína követ 8000 milliárd dolláros GDP-vel, majd Japán következik 6000 milliárddal.

Kína gazdasága oly hatalmas, hogy Amerikába irányuló exportja a GDP mindössze 5 százalékának felel meg, bár ez nem lényegtelen tétel, tekintve, hogy Kína az Egyesült Államok második legnagyobb kereskedelmi partnere. A legtöbben exportőrként tekintünk Kínára, de mint importőr is jelentős tényezőnek számít, hiszen 2011-ben mintegy 100 milliárd dollár értékű amerikai terméket vásárolt.

Bármi történjék is az amerikai költségvetési politika oldalán, a monetáris politika oldalán úgy látja Möbius, hogy a Fed folytatni fogja mennyiségi monetáris enyhítő programját, hogy megelőzze a gazdaság súlyosabb mértékű lassulását, illetve még ennél is fontosabb, hogy csökkenjen a munkanélküliség.

A Fed politikája az egész világ, de leginkább az értékpapír piacok számára fontos, hiszen az általa megnövelt likviditás emelkedő részvényárfolyamokhoz vezethet. Bár ez egyúttal az inflációt is fokozhatja, a jól gazdálkodó vállalatok képesek lehetnek ehhez áraikat hozzáigazítani.

Az amerikai monetáris expanzió más országokat is hasonló politika folytatására késztethet, hogy megakadályozzák a dollár árfolyamának csökkenését saját devizájukkal szemben, saját exportgazdaságuk hátrányára. Ezért a pénzellátás gyors növekedésére lehet számítani nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Európában, Japánban, Kínában és más országokban is.

Mark Mobius szerint az amerikai elnök külpolitikája pozitív hatással lesz az ázsiai befektetésekre, mivel csökkenti a konfrontáció valószínűségét Kínával, és az elnök a kínai-japán szigetvitát is óvatosan kezeli majd az amerikai-japán katonai szövetség ellenére is.

„Több nyitott kérdés ellenére realistán szemlélem a fennálló kockázatokat, különösen az Egyesült Államok adósságproblémájának hathatós rendezhetőségét. Mindazonáltal függetlenül attól, hogy az Egyesült Államok belezuhan-e vagy sem a pénzügyi szakadékba, bizakodóan tekintek a feltörekvő piaci és ázsiai befektetések elé 2013-ban” – fogalmaz Mark Mobius, a Templeton Emerging Markets Group alapkezelő igazgatója a Business Insider cikkében.