no

Bírói zár alatt a kapuvári húskombinát

2012.11.22. 16:26 Módosítva: 2012.11.22. 16:27

Zár alá vette a Kapuvári Hús Zrt. egyes vagyontárgyait a Győri Városi Bíróság – közölte a cég felszámolóbiztosa csütörtökön. Jendrolovics Pál Péter elmondta: nem a teljes vagyont érinti a döntés, a pontos értéket azonban nem közölte. Jelezte: a döntést megfellebbezik, mert ha így marad a helyzet, az kétségtelenül nem tesz jót a befektetői tárgyalások megindításának. Máté Kinga, a Győri Törvényszék szóvivő bírája későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.

Mint elmondta: az a büntető eljárás, amelynek része az intézkedés, amelyről a napokban kaptak tájékoztatást, „a társaság korábbi működéséhez, a felszámolást megelőző egyes gazdasági ügyletekhez kapcsolódik, egyértelműen azokhoz köthető”.

Hozzátette: vizsgálják a döntés jogi környezetét, illetve a zár alá vétel hatását a felszámolási eljárásra. Azt kívánják feltárni, hogy a csődtörvény speciális szabályai alapján valóban lehet-e a felszámolási eljárás megindítását követően a hitelezői vagyon terhére zár alá vételi, vagyonelkobzási döntést hozni.

„Amennyiben igen, akkor sem lehetetlenül el a felszámolási eljárás, hiszen nem a teljes vagyont érinti a végzés” – közölte. Íígy is csak bonyolult jogi procedúra keretében lehet az érintett vagyont a befektetői piacra kivinni. „Ha így marad a helyzet, az kétségtelenül nem tesz jót a befektetői tárgyalások megindításának” – mondta a felszámoló, aki egy hete arról beszélt: jövő januárban kezdhetnek befektetőt keresni a cégbe.

Megjegyezte: a zár alá vétel a felszámolási eljárás felfüggesztését is eredményezheti, így pedig bizonytalanná válhat, le tudják-e hívni a bérgarancia-alapból a dolgozók ki nem fizetett járandóságát. „Az üzemeltetési törekvések nem reális alternatívvá válnak, a felszámolási feladatok folyamatban lévő meghitelezése is zátonyra futhat” – hozott fel egy újabb lehetséges problémát.

"Nem a büntető eljárás maga a probléma, hanem annak egyes következményei, különösen azok, amelyek a vagyon feletti rendelkezési jogokat, a vagyon értékesíthetőségét korlátozzák, a felszámolás ütemes előrehaladását nehezítik” tette hozzá Jendrolovics Pál Péter.