Előre fizethetnénk meg a paksi bővítést az áramárban?

2012.11.23. 15:25

Az Energiaklub szerint a Paksi bővítésről szóló, egy a villamos művek által megrendelt elemzés azzal foglalkozik, hogy miként finanszírozható a projekt úgy, hogy a beruházást vagy annak egy részét a villamosenergia-fogyasztókkal finanszíroztassák.

A paksi atomerőmű bővítéséről szóló Lévai projekt keretében valójában nem megalapozó vizsgálatokat végeznek, hanem már konkrétan a bővítést készítik elő, derül ki az Energiaklub birtokába került dokumentumokból. A beruházás körüli folyamatot a szervezet szerint homály fedi.

A paksi atomerőmű küszöbönálló bővítéséről szóló döntéseket a szakmai és társadalmi nyilvánosságot és vitát korlátozó, sőt azokat kizáró módon hozzák meg, írta pénteki közleményében az Energiaklub. Perger András, az intézet munkatársa szerint az a legnagyobb probléma, hogy az akár 4000 milliárd forintba kerülő beruházás ügyében a kormányzat és az ügy kidolgozásával és előkészítésével megbízott állami cég sem tájékoztatja a közvéleményt, sőt, alapvető információkat tartanak vissza.

Az Energiaklub szerint a parlamenti döntést is megalapozó érveléssel - amely szerint a beruházás finanszírozását az MVM meg tudja oldani saját forrásból, hitelből, illetve befektetők bevonásával - szemben mára más megoldásban is gondolkodnak. Egy megrendelt elemzés tárgya ugyanis az az elképzelés, hogy az áramfogyasztókkal előre finanszíroztassák a beruházás költségeinek legalább egy részét.