Ödön
1 °C
11 °C

Jogellenesen rúgták ki a szakszervezetist

2012.11.23. 10:05

Jogellenesnek nyilvánított a munkaügyi bíróság egy Munkástanácsos szakszervezeti ügyvivővel szembeni rendkívüli felmondást, közölte a Munkástanácsok Országos Szövetsége.

A szakszervezeti munka miatt, szakmai kifogás nélkül bocsátotta el egyik alkalmazottját az informatikával foglalkozó Unisys Magyarország Kft. A munkaügyi bíróság azonban ezt első fokon jogellenes minősítette. Az informatikai multicégnél az egyik szakszervezeti tag alkalmazott létrehozta a Munkástanácsokhoz tartozó IMÉSZ - Informatikai Munkavállalók Érdekvédelmi Szakszervezete - új alapszervezetét. Az alapszervezet ügyvivője és a szakszervezet felvetették a vitás kérdéseket, például a kifizetetlen túlórák kérdését. A cégnek azonban kényelmetlenné vált a munkavállalói jogok gyakorlása, ezért szeptember 6-i dátummal, rendkívüli felmondással elbocsátotta a szakszervezet helyi ügyvivőjét, Pintért Gábort.

A felmondás indoka az volt, hogy a cégnek nem tetszett Pintér Gábor szakszervezeti levelezésének hangvétele, szerintük sértette a cég jó hírét. A Munkástanácsok úgy véli, hogy az eset jól példázza a multik magyarországi viselkedését. Jellemző, hogy szakmai indok hiányában „a multinak elegendő stiláris kifogásokkal előhozakodnia saját etikai kódexére hivatkozva, hogy bárkit utcára tehessen".

A hosszasan elhúzódó per a közelmúltban ért véget első fokon: a Fővárosi Munkaügyi Bíróság a rendkívüli felmondást jogellenesnek minősítette és a munkáltatót kötelezte a felperes elmaradt munkabére, a cafeteria, valamint 3 havi átlagkereset, mint átalány kártérítés és a perköltségek megfizetésére. A munkaügyi bíróság ítéletében kiemelte, hogy „a felperes nem tanúsított olyan magatartást bizonyíthatóan, ami a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tette volna. Munkáját bizonyítottan jól végezte és a munkáltató a munkaviszonyát nem szüntethette meg jogszerűen szakszervezeti tevékenysége miatt”.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?