Jogellenesen rúgták ki a szakszervezetist

2012.11.23. 10:05

Jogellenesnek nyilvánított a munkaügyi bíróság egy Munkástanácsos szakszervezeti ügyvivővel szembeni rendkívüli felmondást, közölte a Munkástanácsok Országos Szövetsége.

A szakszervezeti munka miatt, szakmai kifogás nélkül bocsátotta el egyik alkalmazottját az informatikával foglalkozó Unisys Magyarország Kft. A munkaügyi bíróság azonban ezt első fokon jogellenes minősítette. Az informatikai multicégnél az egyik szakszervezeti tag alkalmazott létrehozta a Munkástanácsokhoz tartozó IMÉSZ - Informatikai Munkavállalók Érdekvédelmi Szakszervezete - új alapszervezetét. Az alapszervezet ügyvivője és a szakszervezet felvetették a vitás kérdéseket, például a kifizetetlen túlórák kérdését. A cégnek azonban kényelmetlenné vált a munkavállalói jogok gyakorlása, ezért szeptember 6-i dátummal, rendkívüli felmondással elbocsátotta a szakszervezet helyi ügyvivőjét, Pintért Gábort.

A felmondás indoka az volt, hogy a cégnek nem tetszett Pintér Gábor szakszervezeti levelezésének hangvétele, szerintük sértette a cég jó hírét. A Munkástanácsok úgy véli, hogy az eset jól példázza a multik magyarországi viselkedését. Jellemző, hogy szakmai indok hiányában „a multinak elegendő stiláris kifogásokkal előhozakodnia saját etikai kódexére hivatkozva, hogy bárkit utcára tehessen".

A hosszasan elhúzódó per a közelmúltban ért véget első fokon: a Fővárosi Munkaügyi Bíróság a rendkívüli felmondást jogellenesnek minősítette és a munkáltatót kötelezte a felperes elmaradt munkabére, a cafeteria, valamint 3 havi átlagkereset, mint átalány kártérítés és a perköltségek megfizetésére. A munkaügyi bíróság ítéletében kiemelte, hogy „a felperes nem tanúsított olyan magatartást bizonyíthatóan, ami a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tette volna. Munkáját bizonyítottan jól végezte és a munkáltató a munkaviszonyát nem szüntethette meg jogszerűen szakszervezeti tevékenysége miatt”.