Géza
6 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Állami bankot indítana Matolcsy a civilekkel

2012.11.26. 16:44

A Webbank amellett, hogy aktívan részt kíván venni a devizahitelesek problémáinak megoldásában, versenyképes, kiszámítható és tisztességes üzletpolitikán alapuló hitelezéssel kívánja segíteni a hazai vállalkozások működését - áll az NGM közleményben.

Baráti civilek, vállalatok, külhoni magyarok pénzét várják

Matolcsyék szerint a mostanában induló állami Webbank a tőkegyűjtés során számít a "civil Magyarország" összefogására. Emelett a tárca bízik abban, hogy a kezdeményezéshez már csatlakozott magánszemélyek és vállalkozók után az önkormányzatok és külhoni magyarok is felismerik az állami támogatás mellett megvalósuló közösségi cselekvésben rejlő erőt.

Az állami-civil Webbank megalapításával kapcsolatos feladatok ellátására november 15-étől jövő év május 15-éig terjedő időtartamra Körtvélyessy László Andrást miniszteri biztossá nevezte ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter - az erről szóló utasítás a pénteki Hivatalos Értesítőben jelent meg.

1,5 milliárd kéne még az ötlettel rokonszenvezőktől

Körtvélyessy László az elmúlt két évben a Nemzetgazdasági Minisztériumban dolgozott, miniszteri biztosként irányította a Széchenyi Pihenő Kártya kidolgozását és piaci bevezetését. A Webbank ötlete a múlt évben merült fel, azzal a céllal, hogy a piaci feltételeknél kedvezőbb kondíciójú hiteleket szerezzenek a devizahiteleseknek.

Doubravszky György, a bank mögött álló Hiteltársulás szervezője januárban közölte, hogy a cégbíróság bejegyezte a Webbank Tőketársaság Zrt.-t. A bank a tőkéje összegyűjtését úgy képzelte, hogy 1,5 milliárd forinttal beszáll az állam, és ugyanennyit magánszemélyek és vállalkozások adnának össze. Hogy utána miből finanszíroznák a piaci kockázatoknál olcsóbban adott hitelt, arról nem tudni.

Előnyben érzik magukat a profi bankokkal szemben

A Hiteltársulás nonprofit szerveződés, mely  2011. október 6-án indult. "Célja a beszerzési társulásokhoz hasonlóan összegyűjteni a frank és devizahitelesek igényeit és kedvező hitelt szerezni a közösség tagjainak."

"A civil irányítás, az állammal kötött stratégiai szövetség és az internetre optimalizált működés jelentős versenyelőnyt biztosít a hagyományos magyarországi bankokkal szemben", áll az alakuló szervezet honlapján.